+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Miért fontos a rezgésvédelem?

A vibrációs expozíció az egyik meghatározó fizikai kóroki tényező, a behatás helyét és irányát tekintve (kézre-karra ható rezgés, egésztest rezgés) számos egészségkárosító hatással rendelkezik (úgymint perifériás érbetegség, csont-ízületi, gerinc eltérések), melyek érintik a munkavállaló munkaalkalmasságát, illetve végállapotukban nagyrészt gyógyíthatatlanok, ezért különösen fontos ezek megelőzése.

 

Egészségre gyakorolt hatás kézre és karra ható rezgések

A rezgés a szervezetben kóros elváltozásokat okozhat, az intenzív vibráció akut hatása a komfortérzet és ezáltal a teljesítmény csökkenését eredményezheti. A különböző frekvenciájú rezgések más-más szövetekben, szervrendszerekben nyelődnek el. A dominánsan alacsony rezgésszámú és magas amplitúdójú, „durvább” rezgések elsősorban a csontokat és ízületeket, a magasabb frekvenciájú és alacsonyabb amplitúdójú, „finomabb” rezgések pedig elsősorban a lágyrészeket károsítják. A helyileg ható vibrációs expozíció többnyire a kézen jelentkezik, mivel a munkát végző ember a szerszámokat, berendezéseket kezeivel működteti.

Kezdetben a kezek fázékonnyá válnak, majd megjelenik a szindróma legjellegzetesebb tünete, a Raynaud-jelenség, azaz hideg hatására a kéz ujjainak elfehéredése. A Raynaud-jelenség a kisebb erek hidegre bekövetkező fokozott összehúzódása miatt alakul ki, mely rontja a végtag keringését. Három fázisból állhat: az ujjak elfehérednek (az erek összehúzódása, a vértelenség kialakulása miatt), majd elkékülnek (az oxigénhiány, illetve a redukált hemoglobin felszaporodás miatt), végül élénkpirossá válnak (a keringés visszatérése miatt). Mindeközben fájdalomról, zsibbadásról panaszkodhat a beteg. A három fázis nem minden esetben észlelhető. A biztos kórismézéshez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő jellegű és tartamú expozíció bizonyítása és a hasonló tüneteket okozó egyéb kórképek (például cukorbetegség, fagyás, autoimmun betegségek) kizárása.

 

Jogszabályi előírás kéz/kar rezgés esetén (22/2005. (VI. 24.) EüM rendelet):

a napi megengedett expozíciós határérték napi 8 órás referencia-időszakra vonatkoztatva, négyzetes középértékben (rms-ben) mérve 5 m/s2, hideg/nedves munkakörnyezetben 2,5 m/s2. Továbbá az S időállandóval mért legnagyobb súlyozott gyorsulás az 50 m/s2-et nem lépheti túl;

  • a prevenciós határérték napi 8 órás referencia-időszakra vonatkoztatva 2,5 m/s2
  • a határérték napi 8 órás behatási időtartamra van megállapítva

 

Kockázat értékelés

A vibráció hatását annak nagyságán és a behatás időtartamán túl több faktor befolyásolja, mint például a munkavégzés jellege és a munkakörnyezet. Ezen tényezők szerepét szintén meg kell fontolni a kéz-kar vibráció várható kockázatának munkavédelmi és munkaegészségügyi értékelésekor.

Fontos, hogy megfelelő képet kapjunk a gépek/berendezések okozta rezgésterhelésről, amelyet az előírások és szabványoknak megfelelő méréssel tudunk igazolni, így segítve a szakemberek és orvosok munkáját a megfelelő döntéshozatalban.

Segítjük a szakemberek munkáját a rezgésexpozíció meghatározásában! További információért kattintson!

 

Akkreditált rezgésmérés

(Forrás: oshwiki.eu/wiki/Rezgésexpozíció_(Vibráció))

 

 

 

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon