+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

A MSZ ISO 45001 (MEBIR) szabvány szerinti rendszer kiépítése és bevezetése

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság (MEBIR) egyre nagyobb figyelmet kap, különösen az MSZ ISO 45001 szabvány bevezetése óta. Ez a szabvány egy nemzetközi szinten elismert irányítási rendszer, melynek célja a munkahelyi balesetek, sérülések és egészségkárosodások megelőzése. Magyarországon a szabvány bevezetése és alkalmazása sajátos kihívásokkal és követelményekkel jár, amelyek figyelembevétele elengedhetetlen.

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság terén számos jogszabály létezik, amelyek alapvető követelményeket írnak elő a munkáltatók számára. Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről (Munkavédelmi törvény) az alapvető jogszabály, amely meghatározza a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos követelményeket. A törvény célja a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme, valamint a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások megelőzése.

Az alábbi bejegyzésben leírjuk a rendszer kiépítésének legfontosabb lépéseit, bemutatjuk a lehetséges felmerülő nehézségeket, és a szakemberek bevonásának indokait.

Felelősségteljes gondolkodásra, jogszabályi ismeretekre, tapasztalatra és szakértelemre van szükség a MEBIR kiépítésénél és bevetetésénél is.

Keresse kollégáinkat, mi ezt biztosítjuk Önöknek!

A MEBIR rendszer kiépítésének lépései

  1. Menedzsment támogatásának megszerzése

A vezetőség elkötelezettsége nélkülözhetetlen a szükséges erőforrások biztosításához és a rendszer hatékony működéséhez.

  1. Jogszabályi követelmények ismerete és betartása

A Munkavédelmi törvény mellett számos más jogszabály is releváns lehet, például az egészségügyi és munkabiztonsági előírások, amelyek biztosítják a munkahelyi környezet biztonságát.

  1. A MEBIR rendszer hatókörének meghatározása

Ez magában foglalja a szervezet tevékenységeinek, folyamatainak és munkahelyeinek azonosítását, amelyekre a rendszer vonatkozni fog.

  1. Folyamatok és eljárások kidolgozása

A MEBIR rendszer alapját a jól definiált folyamatok és eljárások képezik, amelyek célja a munkahelyi kockázatok azonosítása, értékelése és kezelése.

  1. Munkavállalók képzése és tudatosság növelése

A képzések célja, hogy a dolgozók megismerjék a szabvány követelményeit, a kockázatokat és azokat az eljárásokat, amelyekkel megelőzhetők a munkahelyi balesetek és sérülések.

  1. Tanúsító szervezet kiválasztása

Magyarországon több akkreditált tanúsító szervezet működik, amelyek megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek a MEBIR rendszerek tanúsításában.

  1. A MEBIR rendszer alkalmazása és nyilvántartás vezetése

A rendszer bevezetése után folyamatos nyomon követésre és nyilvántartás vezetésére van szükség. Ez magában foglalja a munkavédelmi ellenőrzéseket, a balesetek és egészségkárosodások dokumentálását, valamint a megelőző intézkedések végrehajtását.

  1. Belső auditok végrehajtása

A belső auditok segítenek azonosítani a rendszer gyengeségeit és lehetőségeit a folyamatos fejlesztésre. Az auditok rendszeres végrehajtása biztosítja, hogy a rendszer megfelel a szabvány követelményeinek és hatékonyan működik.

  1. Vezetőségi felülvizsgálat

A rendszer működésének rendszeres felülvizsgálata biztosítja, hogy hatékonyan működjön és elérje a kitűzött célokat. A felülvizsgálat során azonosított problémák és hiányosságok alapján helyesbítő intézkedéseket kell végrehajtani.

  1. Tanúsító auditok lebonyolítása

Végül a tanúsító szervezet elvégzi a rendszer auditálását. Ha a rendszer megfelel a szabvány követelményeinek, a szervezet megkapja a tanúsítványt, amely igazolja a MEBIR rendszer hatékonyságát és megfelelőségét.

Nehézségek a bevezetés során

1. Forráshiány

A szükséges pénzügyi és emberi erőforrások hiánya gyakran akadályozza a rendszer hatékony bevezetését és működtetését. A kisebb vállalkozások különösen érintettek lehetnek ebben a kérdésben.

2. Munkavállalói ellenállás

A változásokkal szembeni természetes ellenállás és a munkavállalók vonakodása az új eljárások elfogadásában problémát jelenthet. Fontos, hogy a munkavállalók megértsék a rendszer előnyeit és aktívan részt vegyenek annak bevezetésében és működtetésében.

3. Komplexitás

A szabvány követelményeinek és a kapcsolódó jogszabályoknak való megfelelés bonyolultsága szintén nehézséget okozhat. A szervezeteknek alaposan meg kell ismerniük a szabvány előírásait és biztosítaniuk kell, hogy minden folyamat és eljárás megfelel ezeknek.

Szakember bevonásának indokai

1. Szakmai tudás és tapasztalat

A szakértők rendelkeznek a szükséges tudással és tapasztalattal a szabvány követelményeinek megfelelő rendszer kiépítéséhez és működtetéséhez. Az ő segítségükkel a szervezetek biztosíthatják, hogy a rendszer megfelel a jogszabályi előírásoknak és a legjobb gyakorlatoknak.

2. Hatékonyság növelése

Segíthetnek a rendszer hatékonyabb bevezetésében és működtetésében, csökkentve az idő- és költségráfordítást. A szakértők által nyújtott tanácsok és útmutatások révén a szervezetek gyorsabban és hatékonyabban érhetik el céljaikat.

3. Kockázatkezelés

Segíthetnek azonosítani és kezelni a munkahelyi kockázatokat, valamint javítani a munkavédelmi kultúrát. Az ő segítségükkel a szervezetek hatékonyabban tudják kezelni a munkavédelmi kockázatokat és megelőzni a baleseteket és sérüléseket.

4. Jogszabályi megfelelés

Segíthetnek biztosítani a jogszabályoknak való teljes megfelelést, elkerülve ezzel a jogi következményeket és büntetéseket. A jogszabályok és előírások betartása elengedhetetlen a rendszer sikeres működéséhez.

5. Folyamatos fejlesztés

Segíthetnek a rendszer folyamatos fejlesztésében és a legjobb gyakorlatok alkalmazásában.  Részvételükkel a szervezetek képesek lesznek a rendszer folyamatos fejlesztésére és a munkavállalók egészségének és biztonságának növelésére.

 

További kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot, hívja munkatársainkat!

Telefon: +36 1 430 0014 

E-mail: imsys@imsys.hu

 

Megosztás