+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

A KÖRNYEZETTECHNOLÓGIA JELENE ÉS JÖVŐJE KONFERENCIA

A konferencia célja az volt, hogy a vállalatok részére bemutatásra kerüljenek olyan jó gyakorlatok vagy elérhető legjobb technológiák, fejlesztési lehetőségek, amelyek segítségével az egészséges környezethez való alapvető jog biztosítása megalapozható. Előadói között egyaránt szerepeltek elismert szakértők, a tudomány jeles képviselői, iparági szereplők, társadalmi szervezetek, valamint a jogalkotó és irányító, illetve ellenőrző szervek képviselői.
A konferencia programja három tematikus blokk köré szerveződött: Ökoinnováció, Környezetvédelmi kérdések és Elérhető támogatási források a következő uniós fejlesztési ciklusban.

A konferencián elhangzott előadások

(Az előadók nevére kattintva letölthetőek az előadásokhoz tartozó prezentációk.)

 • EMAS, mint a környezeti kiválóság záloga (Herner Katalin, ügyvezető igazgató, KÖVET Egyesület)
 • Büchl Hungaria az elsők között az EMAS-szal (Gyökeres Sándor, ügyvezető, Büchl Hungaria Kft.)
 • Environmental Technologies Verification: a scheme to boost market uptake of green innovations (Izabela Ratman-Klosinska, LIFEproETV projekt vezető) (Az előadás magyar nyelvű prezentációjához kattintson ide.)
 • Ökocímkével mért sikerek – enyém, tiéd, miénk (Barta Géza Róbert, tanúsítási igazgató, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)
 • Weishaupt megbízható, energiahatékony és környezetbarát megoldások (Rácz József, ügyvezető, Weishaupt Hőtechnikai Kft.)
 • Az ökotermékek fogyasztói percepciója és az ökocímkés termékek piaci potenciálja (Gulyás Emese, elnök, Tudatos Vásárlók Egyesülete)
 • A mikroplasztik-vizsgálatok globális helyzete és hazai megvalósulásuk (Tóth György István, kiemelt műszaki referens, OVF Vízgyűjtő-gazdálkodási és Víziközmű Főosztály és Bordós Gábor, Projekt koordinációs manager – Környezetanalitikai üzletág, WESSLING Hungary Kft.)
 • Bio-és kőolaj alapú műanyagok együttes újrahasznosíthatósága: Mikroműanyagok a komposztban (Gere Dániel, labormérnök, IMSYS Kft.)
 • Elérhető támogatási források, KEHOP Plusz (Dálnoky Noémi, osztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium)
 • Zöld vállalkozásfejlesztés (Szoboszlai Sándor, osztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságfejlesztésért Felelős Helyettes Államtitkárság Stratégiai Tervezési és Program Főosztály)
 • Horizont Európa program. Pályázati lehetőségek a klímasemleges, körforgásos és digitalizált gyártás, valamint a fenntartható élelmiszer-ellátó rendszerek területén. (dr. Hollósi Krisztina és Mészáros Gergely – Horizont Európa program, HE nemzeti kapcsolattartók, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal)
 • Elérhető támogatási források, Life (Guti András, fejlesztéspolitikai referens, Környezetfejlesztési- és stratégiai Főosztály, Agrárminisztérium)

Képek

EMAS

Az EMAS az unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere, amely egy olyan önkéntesen megszerezhető tanúsítvány, amellyel a vállalatok vagy más intézmények (pl: önkormányzatok vagy iskolák) azt igazolhatják, hogy szervezetük az elérhető legmagasabb szintű klíma- és környezetvédelmi felelősségvállalás mellett működik.

Ökocímke

Magyarországon két államilag elismert rendszer működik a környezetbarát termékek és szolgáltatások megkülönböztető jelölésére: az EU ökocímke és a Környezetbarát Védjegy (a továbbiakban együtt: ökocímke). 

Műanyagok környezeti hatásai

A műanyagok könnyen, gyorsan és olcsón előállíthatóak. Számos területen használjuk mindennapjainkban. A hulladékhasznosítók törekednek újrahasznosításukra, de ennek százalékos aránya még mindig igen alacsony nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is. Emellett sajnos népszerűségükből adódóan a szakszerűtlen hulladékkezelés folytán szintén nagyobb mennyiségben kerülnek vizeinkbe és a talajba, valamint mikroműanyagok formájában a levegőbe is.

Ennek a blokknak az a célja, hogy tájékoztatást adjon a résztvevő cégek számára a következő uniós költségvetési időszakban elérhető környezetvédelmi célú támogatásokról, pályázati lehetőségekről, hogy a vállalkozások időben tudják fejlesztéseiket tervezni, és azokat összhangba tudják hozni a lehetőségeikkel.

Terveink szerint az előadásokat követően az előadások témájában 3-4 különböző kerekasztal beszélgetés kerülne megrendezésre. Ezek keretében egy-egy aktuális környezetvédelmi probléma, vagy jövőbeli fejlesztési lehetőség kerülne megvitatásra a meghívott szakértők között. A javaslatokat a konferencia szervezője gyűjtené össze, és küldené meg a Támogató szaktárca részére, amelyet az a jövőben szakpolitikai vagy döntés-előkészítő javaslatként tudna felhasználni.

Részletes program

Kattintson ide a programhoz

DÉLELŐTTI PROGRAM

8:30-9:30 Regisztráció

Levezető elnök: Kovács András, IMSYS Kft. kármentesítési üzletágvezető

9:30-9:35 Megnyitó

László Tibor Zoltán, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium

9:35-9:55 EMAS, mint a környezeti kiválóság záloga

Herner Katalin, ügyvezető igazgató, KÖVET Egyesület

10:00-10:15 Büchl Hungaria az elsők között az EMAS-szal

Gyökeres Sándor, ügyvezető, Büchl Hungaria Kft.

10.15-10.45 Environmental Technologies Verification: a scheme to boost market uptake of green innovations

Izabela Ratman-Klosinska, LIFEproETV projekt vezető

10:45-11:00 KÁVÉSZÜNET

11:00-11:20 Ökocímkével mért sikerek – enyém, tiéd, miénk

Barta Géza Róbert, tanúsítási igazgató, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

11:20-11.35  Weishaupt megbízható, energiahatékony és környezetbarát megoldások

Rácz József, ügyvezető, Weishaupt Hőtechnikai Kft

11:40-12:00 Az ökotermékek fogyasztói percepciója és az ökocímkés termékek piaci potenciálja

Gulyás Emese, elnök, Tudatos Vásárlók Egyesülete

12:00-13:00 EBÉD

DÉLUTÁNI PROGRAM

Levezető elnök: Dr. Móczó János, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék főmunkatársa

13:00-13:30 A mikroplasztik-vizsgálatok globális helyzete és hazai megvalósulásuk

Tóth György István, kiemelt műszaki referens, OVF Vízgyűjtő-gazdálkodási és Víziközmű Főosztály

Bordós Gábor, Projekt koordinációs manager – Környezetanalitikai üzletág, WESSLING Hungary Kft.

13:30-13:50 Bio-és kőolaj alapú műanyagok együttes újrahasznosíthatósága: Mikroműanyagok a komposztban

Gere Dániel, labormérnök, IMSYS Kft.

14:00-14:20 Elérhető támogatási források, KEHOP Plusz

Dálnoky Noémi, osztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium

14:20-14:40 Zöld vállalkozásfejlesztés

Szoboszlai Sándor, osztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságfejlesztésért Felelős Helyettes Államtitkárság Stratégiai Tervezési és Program Főosztály

14:40-15:00 Horizont Európa program. Pályázati lehetőségek a klímasemleges, körforgásos és digitalizált gyártás, valamint a fenntartható élelmiszer-ellátó rendszerek területén.

dr. Hollósi Krisztina és Mészáros Gergely, HE nemzeti kapcsolattartók, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

15:00-15:20 Elérhető támogatási források, Life

Guti András, fejlesztéspolitikai referens, Környezetfejlesztési- és stratégiai Főosztály, Agrárminisztérium

15:20-15:55 KÁVÉSZÜNET

16:00-17:30 Párhuzamos kerekasztal beszélgetések

Ökocímke moderátor: Barta Géza, tanúsítási igazgató Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

EMAS+ETV moderátor: Ferjancsik Zsombor Gergely, EMAS-hitelesítő

Támogatások moderátor: Székely Endre, ügyvezető, Esco Befektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft.

17:30- ÁLLÓFOGADÁS

A konferencia programfüzete

(Kattintson a képre a megtekintéshez és a letöltéshez.)

Programfüzet

Az esemény LinkedIn oldala.

Az esemény Facebook oldala.

A konferencia szervezési és lebonyolítási feladatait az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. végezte.