+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Az IMSYS Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium Zajvédelmi vizsgálócsoportja akkreditált rezgésmérést  az alábbi szabványok és előírások szerint végez:

A munkahelyi kéz/kar rezgésmérés:
22/2005. (VI.24.) EüM rendelet Melléklet I. szakasz
MSZ EN ISO 5349-1:2001
MSZ EN ISO 5349-2:2001

Az egész testre ható rezgésmérés:
22/2005. (VI.24.) EüM rendelet Melléklet II. szakasz
MSZ ISO 2631-1:2002
MSZ ISO 2631-2:2005

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Rezgésmérés

Azokat a mechanikai rezgéseket, amelyek munkaeszközök, használati tárgyak vagy akár az épületek közvetítésével átadódnak az emberi testre, összefoglaló néven humánrezgéseknek nevezzük (Humanschwingungen, humanvibration).

A munkahelyeken fellépő mechanikai rezgések hatását az emberi szervezetre már régóta kutatják. A kutatási eredmények szolgálnak a rezgésekkel kapcsolatos munkavédelmi szabványok és előírások alapjául, ill. az emberi testre ható különböző mechanikai rezgések még megengedhető hatásidejének meghatározásához.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, külön rendeletben határozza meg, a munkahelyi rezgéseknek kitett munkavállalókra vonatkozó előírásokat és szabályokat. Az említett szabályozás pedig, a 22/2005. (VI. 24.) EüM rendelet a rezgésexpozíciónak kitett munkavállalókra vonatkozó minimális egészségi és munkabiztonsági követelményekről.

A humánrezgéseket két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Kéz-kar rezgések, lokálisan ható:
    olyan a kézre/karra ható mechanikai rezgés, amely az emberi kéz-kar rendszerre továbbítva a munkavállaló számára egészségi és biztonsági kockázatokat jelent, különösen érrendszeri, csont-, izom-, ízületi, illetve idegrendszeri elváltozások formájában.
  • Egész testre ható rezgések:
    olyan mechanikai rezgés, amelynek átvitele az egész testre a munkavállalók számára gerincelváltozások formájában egészségi és biztonsági kockázatokat jelen.

Amennyiben további kérdése lenne munkahelyi rezgésméréssel kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, a honlapunkon található elérhetőségek egyikén.

Kapcsolat

Kövessen minket!

 

Megosztás