+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Mik azok a barnaövezetek?

Magyarországon gazdasági életet a szocializmus idején az ipar határozta meg. A rendszerváltás eredményeképpen egyes ipari területek megüresedtek, így ezeknek új funkciót kellett találni. A barnamezős területek,  barnaövezetek vagy másnéven rozsdaövezetek olyan területek, amelyek korábban ipari területként funkcionáltak, azonban az ipari tevékenység megszűnését követően elhagyatottakká váltak. Jelenleg ma Magyarországon közel 12 ezer hektár ilyen területről van ismeretünk, azonban a nyilvántartás nem naprakész, így további kiaknázatlan rozsdaövezetek várnak felfedezésre.

A jövőben már kiemelten fontos lesz, hogy az ingatlanfejlesztések és a különböző területhasználati módok – legyen szó lakóépületekről, irodaházakról vagy ipari parkokról – ne újabb zöld területeket vegyenek el a városlakóktól, valamint, hogy a már rendelkezésre álló, barnamezős kapacitások maximálisan kihasználásra kerüljenek a jövőben. A vonatkozó országgyűlési határozatban is benne van, hogy zöldmezős fejlesztések helyett barnamezős fejlesztések szükségesek, ezek helykiválasztásánál prioritást kell élveznie a meglévő ipari parkoknak, elhagyott ipari területeknek.

Barnamezős beruházások: pro és kontra

A barnamezős területek hasznosítására szükség van mind környezetvédelmi, mind építőipari szempontból. Nagy előnye a barnamezős beruházásoknak, hogy a közmű és az infrastruktúra kiépítésre került korábban, így ezzel már nem feltétlenül kell külön foglalkozni. A területek újrahasznosítása a környezetvédelem egyik sarkalatos pontja, hiszen így egy már elhanyagolt, használaton kívüli terület ismét kihasználásra kerül.

Azonban van hátránya is egy barnamezős beruházásnak, még pedig az, hogy nem mindig tudjuk a területen előzőleg történő tevékenység környezetkárosító volt-e. Így mielőtt ilyen területeket vásárolnának, el kell végezni egy alapállapot felmérést is, melynek során meghatározásra kerülnek a terület talaj és felszín alatti víz szennyezési viszonyai. Így elkerülhető később az új tulajdonos felelősségre vonása a korábbi szennyezés okozásáért.

Alapállapotvizsgálat elvégzésével kapcsolatban keressék kollégáinkat bizalommal.

Források:
PlanRadar építőipari blog
Ingreen.hu

Kövessen minket!

 

Megosztás