+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Szoftverek az iparbiztonság területén

Előző cikkünkben (I. rész) bemutattuk, miért van szükség elemző szoftverekre az iparbiztonság területén. Jelen cikkben az iparbiztonság üzletágunk által alkalmazott, a Gexcon (korábban a TNO) forgalmazásában álló EFFECTS és RISKCURVES szoftver előnyeit és különlegességeit mutatjuk be.

Az EFFECTS szoftver különlegessége

Az EFFECTS egyaránt alkalmazható mérgező, illetve tűzveszélyes gázok, cseppfolyósított gázok, valamint folyadékok modellezésére. A szoftver kiszámítja többek között

 • a tűzből származó hősugárzást,
 • a robbanásokból adódó túlnyomást,
 • valamint a gázok diszperziójából következő mérgező koncentrációkat és dózisokat,

a kibocsátás pillanatától kezdve egészen a végső következményekig. A program egyaránt képes számolni az emberi életre, illetve az épületek szerkezetére vonatkozó hatásokkal. A több mint 70 beépített modell segítségével az EFFECTS a forgatókönyvek széles skáláját képes szimulálni:

 • a csővezetékekben, nyomásszelepekben, nyomástartó edényekben és tároló tartályokban történő szivárgásoktól és repedésektől kezdve,
 • a különböző robbanásokon át,
 • a tócsa- vagy tetőtéri tüzekig,

csak hogy néhány példát említsünk. A különböző modellek külön-külön, illetve egymással összekapcsolva is vizsgálhatók. Az EFFECTS (és RISKCURVES) programban számított eredmények grafikonokon, jelentésekben, táblázatokban, valamint integrált térinformatikai környezetben kirajzolva is megjeleníthetők. Bármilyen saját térkép, rajz vagy éppen internetről letöltött műholdfotó beilleszthető a grafikus ábrázolások háttere gyanánt. Az EFFECTS (és RISKCURVES) hatékonyan teszi lehetővé a zökkenőmentes integrációt a legnépszerűbb programokkal – mint a Microsoft OfficeTM vagy a Google Earth® – aminek köszönhetően percek alatt professzionális előadást lehet készíteni a szoftver által kalkulált eredményekből.

A RISKCURVES szoftver különlegessége

Minden veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem bizonyos mértékű kockázatot jelent a környezetére, melyet a RISKCURVES szoftver nemcsak számszerűsíteni tud, de könnyen azonosítja a legmagasabb kockázatú forgatókönyveket is. A program alkalmas

 • a magas kockázatú tevékenységek értékelésére,
 • várostervezésre,
 • és a vállalatok szabályozásoknak való megfelelésének segítésére is.

Míg az EFFECTS általi követkeményelemzés kiszámítja egyes baleseti események fizikai hatásait, addig a RISKCURVES által végzett mennyiségi kockázatértékelés (Quantitative Risk Assessment, QRA) egyben határozza meg és számszerűsíti a több baleseti forgatókönyv, illetve berendezés által az emberi életre, valamint az épületek szerkezetére jelentett kockázatot.

A RISKCURVES számos módon be tudja mutatni a számítások eredményeit:

 • az egyes forgatókönyvek fizikai hatásaitól kezdve,
 • az ezekből fakadó egyéni kockázati kontúrokon,
 • F-N görbéken,
 • társadalmi kockázatokon át,
 • az egyes események társadalmi kockázathoz való hozzájárulásának rangsorolásáig.

Bár következményelemzés szempontjából a szoftverbe teljesen integrálva vannak az EFFECTS modellek, a RISKCURVES lehetővé teszi az egyéb szoftverekkel számított eredmények használatát is.

A RISKCURVES egyik egyedülálló funkciója az F-N görbe kiegészítése gyanánt az ún. „társadalmi kockázati térkép”, melynek segítségével nemcsak szakemberek nyerhetnek egy pillanat alatt betekintést a legnagyobb kockázatú övezetek földrajzi elhelyezkedésébe. Az elfogadható kockázat túllépése esetén a görbe és a térkép együttes használatával könnyen felfedezhetők a társadalmi kockázathoz leginkább hozzájáruló területek.

A könnyen használható és megosztható RISKCURVES teljes kínálatot nyújt a mennyiségi kockázatértékelés elvégzésére, mégis úgy tervezték, hogy gyorsan és egyszerűen meg lehessen tanulni a paraméterek bevitelét, az elemzést és az eredmények prezentálását egyaránt.

Amennyiben szeretne segítséget kérni az EFFECTS és RISKCURVES szoftverekkel vagy bármilyen egyéb, iparbiztonságot, illetve veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet érintő témával kapcsolatban, forduljon bizalommal iparbiztonság üzletágunk munkatársaihoz!

Rétfalvi Nóra vagyok, környezetmérnök. 2015-ben csatlakoztam az Imsys Kft. iparbiztonsági üzletágához, azóta dolgozom az EFFECTS és RISKCURVES szoftverekkel.

Kövessen minket!

 

Megosztás