+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Ki felelős a csapvíz minőségéért?

Magyarországon az ivóvizet kiemelten ellenőrzik, mivel élelmiszernek minősül. Különböző paramétereit a 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet szabályozza, melytől eltérni nem lehet. Emellett a Vízművek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Nébih is fokozott figyelmet fordít az ivóvizek minőségére. De foglalkozott a témával a Magyar Tudományos Akadémia is, amely 2019-ben átfogó tanulmányt tett közzé és megállapította, hogy a hazai ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak.

A Kormányrendelet előírásai szerint az ivóvíz biztonságos, egészséges, sem kórokozókat, sem kémiai anyagokat, sem radioaktív anyagokat nem tartalmaz olyan mennyiségben, amely az ivóvizet fogyasztók egészségére ártalmas lehetne. Ezeknek a kritériumoknak tehát minden ivóvíz eleget tesz, amikor a szolgáltató útjára bocsájtja. Azonban a tulajdonos is felelős azért, hogy megfelelő ivóvízhez jusson. Ezért a hálózatnak a megfelelő (akkreditált) vízmintavétel után engedélyeztetési folyamaton is keresztül kell esnie.

A tulajdonos legtöbbször a nehézfémek kioldódásáért, mikrobiológiai szennyezésért lehet felelős. Ennek ellenőrzése bármikor megtörténhet, akár csak azért is, mert a tulajdonos érdekelt abban, hogy a családja egészséges maradjon. Továbbá, ha hálózati ivóvízzel, szélsőséges esetben kútvízzel töltik fel saját medencéjüket vagy jakuzzijukat, akkor is közvetlenül találkoznak a vízzel, ha azt nem is fogyasztják el.

Csecsemők és csapvíz

Vizeink származhatnak karsztvízből, felszíni vizekből, talajvizekből, artézi vizekből. Egyes esetekben azonban ezek a vizek geológiai eredetű szennyezéseket tartalmazhatnak. A felszínhez közeli rétegek sokkal könnyebben elszennyeződnek az emberi tevékenység (így például műtrágyák, növényvédőszerek, baktériumok) következtében, mint a mélyebb, védett rétegek. Csecsemők és kisgyermekek számára a felszínközeli talajvizeket gyakran szennyező nitrit és nitrát különösen veszélyes, azonnali mérgezést, súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, úgynevezett kékkórt okozhat.

Az utóbbi években a magyar vizek arzén tartalma keltett komolyabb visszhangot. Ez nem véletlen, hiszen az arzén kifejezetten egészségkárosító anyag és különösen fontos figyelni rá, ha várandósok vagy kisgyermekes anyák fogyasztják az érintett vizet, a fejlődő központi idegrendszer ugyanis érzékenyebb az arzén hatására. Végeredményben a magzati élet során vagy a korai gyermekkorban elszenvedett tartós, nagy koncentrációjú arzén expozíció növeli a serdülő- és fiatal felnőttkorban előforduló daganatos és egyéb betegségek kockázatát. A további tájékozódásban segíthet, hogy az ÁNTSZ 2017-ben közzé tett egy listát az arzén érintettségű településekről.

Cikksorozatunk következő részében részletesen is bemutatjuk az ivóvízben található nyomelemeket.

Amennyiben pedig akkreditált vízvizsgálatra lenne szüksége, keresse szakértőinket!

Kövessen minket!

 

Megosztás