+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Ki felelős a csapvíz minőségéért?

Magyarországon az ivóvizet kiemelten ellenőrzik, mivel élelmiszernek minősül. Különböző paramétereit a 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet szabályozza, melytől eltérni nem lehet. Emellett a Vízművek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Nébih is fokozott figyelmet fordít az ivóvizek minőségére. De foglalkozott a témával a Magyar Tudományos Akadémia is, amely 2019-ben átfogó tanulmányt tett közzé és megállapította, hogy a hazai ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak.

A Kormányrendelet előírásai szerint az ivóvíz biztonságos, egészséges, sem kórokozókat, sem kémiai anyagokat, sem radioaktív anyagokat nem tartalmaz olyan mennyiségben, amely az ivóvizet fogyasztók egészségére ártalmas lehetne. Ezeknek a kritériumoknak tehát minden ivóvíz eleget tesz, amikor a szolgáltató útjára bocsájtja. Azonban a tulajdonos is felelős azért, hogy megfelelő ivóvízhez jusson. Ezért a hálózatnak a megfelelő (akkreditált) vízmintavétel után engedélyeztetési folyamaton is keresztül kell esnie.

A tulajdonos legtöbbször a nehézfémek kioldódásáért, mikrobiológiai szennyezésért lehet felelős. Ennek ellenőrzése bármikor megtörténhet, akár csak azért is, mert a tulajdonos érdekelt abban, hogy a családja egészséges maradjon. Továbbá, ha hálózati ivóvízzel, szélsőséges esetben kútvízzel töltik fel saját medencéjüket vagy jakuzzijukat, akkor is közvetlenül találkoznak a vízzel, ha azt nem is fogyasztják el.

 

 

Csecsemők és csapvíz

Vizeink származhatnak karsztvízből, felszíni vizekből, talajvizekből, artézi vizekből. Egyes esetekben azonban ezek a vizek geológiai eredetű szennyezéseket tartalmazhatnak. A felszínhez közeli rétegek sokkal könnyebben elszennyeződnek az emberi tevékenység (így például műtrágyák, növényvédőszerek, baktériumok) következtében, mint a mélyebb, védett rétegek. Csecsemők és kisgyermekek számára a felszínközeli talajvizeket gyakran szennyező nitrit és nitrát különösen veszélyes, azonnali mérgezést, súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, úgynevezett kékkórt okozhat.

Az utóbbi években a magyar vizek arzén tartalma keltett komolyabb visszhangot. Ez nem véletlen, hiszen az arzén kifejezetten egészségkárosító anyag és különösen fontos figyelni rá, ha várandósok vagy kisgyermekes anyák fogyasztják az érintett vizet, a fejlődő központi idegrendszer ugyanis érzékenyebb az arzén hatására. Végeredményben a magzati élet során vagy a korai gyermekkorban elszenvedett tartós, nagy koncentrációjú arzén expozíció növeli a serdülő- és fiatal felnőttkorban előforduló daganatos és egyéb betegségek kockázatát. A további tájékozódásban segíthet, hogy az ÁNTSZ 2017-ben közzé tett egy listát az arzén érintettségű településekről.

Cikksorozatunk következő részében részletesen is bemutatjuk az ivóvízben található nyomelemeket.

Amennyiben pedig akkreditált vízvizsgálatra lenne szüksége, keresse szakértőinket!

 

 

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon