+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

 

Európai Uniós irányelvek

Az Európai Unió és az Európai Bizottság már 2004 óta kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerbiztonságnak. Napjaink társadalmában a műanyag csomagolóanyagok előtérbe kerülésével pedig szükségessé vált az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló rendelet kiadása, mely 2011-ben történt meg (10/2011/EU).

Az anyagokat aszerint osztályozzuk, hogy milyen élelmiszereket utánzó modellanyaggal állapítjuk meg a migrácós tesztben az összkioldódási határértékeket. Ezek az anyagok az élelmiszer tulajdonságai alapján három nagy csoportba sorolhatók:

  1. lipofil
  2. hidrofil
  3. amifil tulajdonságúak

Az összes kioldódás határértéke

Az összkioldódási határérték az anyag inert jellegéhez kapcsolódik. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról szóló keretrendelet 3. cikke kimondja, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok nem adhatják át alkotórészeiket az élelmiszereknek olyan mennyiségben, amely változást idézhet elő az élelmiszer összetételében.

A műanyagok és polimerek gyártói a cikkeik forgalomba hozatalakor, amennyiben azok érintkeznek élelmiszerrel, érdekeltek abban, hogy ezeket a tanulmányokat elkészítessék, és az előállítás minden részletét minőségbiztosítási okokból monitorozzák. Megfelelőségi nyilatkozatot (DoC) állítsanak ki termékeikről figyelembe véve a gyártási lépéseket és a bemenő alapanyagok minőségét is, melyet akkreditált labor ellenőrzött. Tehát megtörtént mind az alapanyagok, az adalékanyagok és a végtermék bevizsgálása is az irányelvek figyelembevételével.

A csomagolóanyagok analitikai összetétele vagy bevizsgálása nem elégséges, illetve nem helyettesítheti az összkioldódási értékek meghatározását az akkreditált migrációs teszttel.

 

Laboratóriumi tesztelés

Akkreditált laboratóriumunk hosszú ideje végzi az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok migrációjának vizsgálatát akkreditált keretek között, minden élelmiszerutánzó modell oldattal. 2021-ben pedig egy nemzetközileg elismert körmérésben is részt vett az analitikai laborunk, a német központú Deutsches Referenzbüro für Ringversuche und Referenzmaterialien (DRRR) az egyik piacvezető, ISO/IEC 17043 akkreditált minőségvizsgáló cég szervezésében. Megmérettettük a laboratóriumi vizsgálatunk hatékonyságát a nemzetközi környezetben, és nagy sikerrel zártuk a méréssorozatot. Analitikai laboratóriumunk kiváló, „great succes” minősítést ért el.  Minősítésük így egy objektív és független összehasonlítást jelent Európa szerte a különböző laboratóriumok munkájának teljesítményével kapcsolatban.

DRRR minősítés IMSYS

 

Ez a vizsgálat megfelel az Európai Bizottság „Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet” útmutatásainak. A termékek bevizsgálása ezáltal megerősítéssel szolgál mind a polimer illetve műanyag- mind az élelmiszeripari területek képviselőinek a termékeik biztonságos felhasználhatóságáról az Európai Unióban.

Amennyiben kíváncsi, hogy az Ön terméke megfelel-e az Europai Uniós határértékeknek ide kattintva vegye fel velünk a kapcsolatot.

További tartalmakért kövessen minket Facebookon és LinkedIn-en is!

Megosztás