+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu
HI-TECH RAMAN MIKROSZKÓP BESZERZÉSE AZ IMSYS KFT-NÉL

Az IMSYS Kft. eredményes pályázatot nyújtott be a GINOP-1.2.8-20 ,,A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” c. pályázati felhívásra. A kiíráson elnyert támogatásból valósítjuk meg technológiai korszerűsítést eredményező programunkat.

Projektünk keretében a 71.20 Műszaki vizsgálat, elemzés TEÁOR számon nyilvántartott tevékenységünk fejlesztésére került sor, mely a Jászberényben található telephelyen működő Anyagvizsgáló Laboratórium számára új eszköz beszerzését jelentette.

A beszerzendő eszköz egy nagyfelbontású Raman-mikroszkóp, amellyel anyagokat, szennyeződéseket lehet vizsgálni, akár 1 mikrométeres felbontással. Korábban is rendelkeztünk elektro-, optikai- és sztereomikroszkóppal, mechanikai vizsgálóberendezésekkel, de a projekt keretében beszerezni kívánt nagyfelbontású Raman mikroszkóphoz hasonló eszközünk nem volt. A Raman-spektroszkópiával az anyag molekuláris szerkezetéből adódó rezgési spektrumból információ kapható a molekulákban lévő funkciós csoportok típusáról, helyzetéről és orientációjáról. A rezgési spektroszkópia roncsolásmentes módszer, amellyel gázok, folyadékok, szilárd anyagok, határfelületek vizsgálhatók, illetve alkalmas az anyagtípus, anyagi minőség megállapítására.

Az eszköz az Imsys Kft. számos üzletága számára nyit új lehetőségeket:

  • alkalmas vizekből és levegőből kiszűrt szennyeződések minőségi és mennyiségi elemzésére (pl. csomagolt ásványvizek és egyéb folyékony élelmiszerek; élővizek; emberi tartózkodásra alkalmas légterek, stb.)
  • segítségével minősíthetőek a környezetben lévő mikroműanyagok;
  • anyagvizsgálati alkalmazása során fröccsöntött és extrúziós műanyagalkatrészek hibái vizsgálhatók (gépjárműipari, csomagolóipari, elektromos és elektronikai ipari alkalmazások)
  • alkalmas kutatás-fejlesztési célokra (pl. műanyagok újrahasznosítása, válogatás hatékonyságának ellenőrzése, töltő- és erősítőanyagok eloszlása a polimer mátrixban, stb.).

Magyarországon független akkreditált laboratóriumban még nem használnak ilyen eszközt és mivel Közép-Európát tekintve is jelenleg még csekély számban helyeztek hasonló készülékeket üzembe, az eszköz által biztosított unikális mérési kapacitás új piaci lehetőséget nyit meg számunkra. Nem csak ipari igények kiszolgálására szolgál, hanem porok, környezeti minták vizsgálatára és akár gyógyszeriparban is alkalmazható. Továbbá lehetőség lesz a hi-tech ipar kiszolgálására is, mely által a meglévő tevékenységünket egy eddig el nem ért piac számára is biztosítani tudjuk.

A projekt megvalósítás ideje: 2020.10.01-2020.12.10.

Elnyert támogatás: 47 281 546 Ft, támogatás intenzitás 70%.

 

 

Megosztás