+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Légszennyező pontforrások szabályozása

A fűtési szezon már véget ért, azonban nem csak tüzelőberendezések üzemeltetéséből származó kibocsátások terhelik környezetünk levegőjét, hanem egyéb légszennyező pontforrások is. Az egyes vállalkozások telephelyein számos technológiai jellegű helyhez kötött légszennyező pontforrás üzemel, ami a légszennyező anyagok széles körét bocsájtja ki a levegőbe. Környezetünk védelme érdekében ezen légszennyező források működését, megengedett légszennyező anyag kibocsátását, jogi úton szabályozzák. Levegőtisztaság-védelmi ügyekben az eljáró hatóság a járási vagy a területi környezetvédelmi hatóság.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 25.) Kormányrendelet értelmében „Helyhez kötött légszennyező pontforrás csak engedély birtokában létesíthető és üzemeltethető…” és a létesítési engedélykérelem dokumentációját csak a levegőtisztaság-védelmi részterületen szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő készíti el.

A kiadott engedélyben a hatóság többek között rögzíti azokat a betartandó feltételeket, előírásokat, amelyek a levegőterhelés minimalizálásához, vagy a légszennyezés megelőzéséhez, a kibocsátási határértékek, és a légszennyezettségi határértékek betartásához szükségesek, valamint a tevékenység figyelemmel kíséréséhez szükséges monitorozási követelményeket, meghatározva a mérési módszert és gyakoriságot, az értékelési módszert, valamint a hatóságok részére történő kötelező adatszolgáltatás módját és tartalmát.

Légszennyező pontforrások mérése

A fentiekből látható, hogy a légszennyező pontforrások kibocsátásának környezetvédelmi szempontú megfelelőségének bizonyítására általában mérést írnak elő, azonban azt is jogszabály írja elő, hogy ilyen mérést ki végezhet.

A helyhez kötött légszennyező forrás kibocsátásának ellenőrzését végző szervezetnek:

a) rendelkeznie kell a feladatai szerinti akkreditálással,
b) el kell végeznie az ellenőrző kalibrálást,
c) kétévente részt kell vennie a Levegőtisztaság-védelmi Referenciaközpont által szervezett intézménylaboratóriumi körmérésen.

Az IMSYS Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgáló Laboratóriuma rendelkezik a mérések elvégzéséhez szükséges akkreditációval és teljesíti a fenti feltételeket, emellet a levegőtisztaság-védelmi szakembereinek mindegyike rendelkezik a helyhez kötött légszennyező források engedélyeztetéséhez szükséges szakértői jogosultsággal is.

Amennyiben további kérdése van, kérjük, lépjen kapcsolatba a környezetvédelmi üzletágunkkal, vagy keressen minket elérhetőségeink egyikén! Komplex segítséget nyújtunk a helyhez kötött légszennyező források engedélyeztetésében, valamint az üzemeltetéséhez szükséges mérések elvégzésében.

Kövessen minket!

 

Megosztás