+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Társaságunk szakemberei 2019. november 21-én részt vettek a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége év végi fórumán. A fórum a levegőtisztaság köré épült, a programokban szó volt, az adott évben történt levegőminőséget érintő, szabályozási változásokról, és a tervezett intézkedésekről, emellett lehetőség nyílt az aktualitások megismerésére és megvitatására.

A konferencián előtérbe került az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programból (OLP) adódó feladatok bemutatása kitérve a kulcságazatokra, valamint az OLP várható hatásaira. A résztvevők fontos információkat kaptak a jövőre életbe lépő jogszabályi változásokról, konkrétan levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet módosításáról. Ezen módosítások közül fontos kiemelni, hogy a megadott technológiák esetében (intenzív állattartás, olajfinomítás stb.)  a rendeletbe beépítik a bűz tervezési irányértékeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberétől színvonalas előadást hallhattunk az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) 2019-es felülvizsgálatáról és ennek tapasztalatairól. A jövőben tovább folytatódik a mérőhálózat fejlesztése, ez több esetben a meglévő műszerpark fejlesztését jelenti, de létesítenek teljesen új mérőállomásokat is.

A Herman Ottó Intézet munkatársának előadásában hallhattunk a most induló LIFE IP HungAIRy projektről. Ennek keretein belül 8 magyarországi régióban 10 településen történik az emissziós adatbázisok fejlesztése, emellett egy országos szakértői, tanácsadói hálózat is megalakul, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel. A fő célkitűzés a levegőtisztaság és a levegőminőség javítása a céltelepüléseken, valamint az ország teljes területén.

Téma volt még az üvegházhatású gázokkal (ÜHG) kapcsolatos kötelezettségek és végrehajtási tapasztalatok. Az előadó a rendszerrel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok mellett beszélt a kibocsátás-csökkentés területén eltért magyarországi eredményekről is.

Összességében elmondható, hogy a korábbiakhoz hasonlóan színvonalas szakmai napon vehettünk részt, az előadások között számos gondolatébresztő és aktuális kérdéseket feszegető téma felszínre került.

A konferencián elhangzott információk elsősorban a Környezetvédelmi üzletágunkban dolgozó kollégáink számára voltak hasznosak. Ha ilyen jellegű munkával kapcsolatos kérdése lenne, kérjük látogasson el honlapunkra, vagy keressen elérhetőségeink egyikén.

 

 

 

Megosztás