+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Környezetanalitikai feladatok az EHS tükrében az IMSYS akkreditált laboratóriumaiban

Az IMSYS Kft. akkreditált környezetanalitikai laboratóriumaiban számtalan egészségügyi és biztonsági szabályt kell szem előtt tartanunk. Ilyen a lézerbiztonság is. Az alábbiakban Kiss Dóra, laboratóriumi vezető Környezet, egészség, biztonság Nemzetközi Szimpóziumon megtartott „Környezetanalitikai feladatok az EHS tükrében” című előadásának átdolgozását közöljük, amelyben az akkreditált laboratóriumunkban szerzett tapasztalatok alapján foglalta össze a laboratóriumi biztonsággal, majd azon belül a lézerbiztonsággal kapcsolatos tudnivalókat. Az előadás végén kitért a lézerbiztonság sajátos esetére, amelyet a RAMAN-mikroszkóp jelent. Ez azért is különleges téma, mert RAMAN-mikroszkóppal a magyarországi független, akkreditált laboratóriumok közül egyedül az IMSYS Kft. rendelkezik.

Környezetanalitikai akkreditált laboratórium

Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft.-nél a mindennapi munkánk során számtalan biztonsági kérdéssel találkozunk, hiszen tevékenységikörünk rendkívül szerteágazó. Foglalkozunk egyebek mellett környezetvédelemmel, munka- és tűzvédelemmel, kármentesítéssel, iparbiztonsággal és szakértői szoftverfejlesztéssel is, valamint rendelkezünk akkreditált analitikai és anyagvizsgáló laboratóriummal, amelyhez az előadásban kiemelten tárgyalt környezetanalitikai és lézerbiztonsággal kapcsolatos tapasztalatink kötődnek. Az ország számos pontjáról kapunk megkereséseket, amelyeket típusuktól függően kezelünk budapesti, jászberényi vagy debreceni irodánkban. Az akkreditált laboratóriumokban számos különböző mintamátrix vizsgálatát végezzük el: pontforrások, munkahelyi levegő, vizek, szilárd és folyékony hulladékok, talaj, üledékek, termésnövelő anyagok, valamint élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok mintáival is foglalkozunk. A Jászberényben található akkreditált anyagvizsgáló laboratóriumunk a legkülönfélébb műanyagok és fémalkatrészek fizikai, illetve fizikai-kémiai tulajdonságait, kvalitatív és kvantitatív jellemzőit képes meghatározni, emellett itt található a már említett RAMAN-mikroszkóp is. Ezen kívül pedig helyszíni vizsgálatokat is végzünk az említett mátrixokra. Laboratórium IMSYS

Lézerbiztonság

Egy laboratóriumban, így az IMSYS Kft. akkreditált laboratóriumaiban is, számos terület van, ahol szem előtt kell tartani az egészségügyi és biztonságtechnikai szabályokat. Fontos, hogy pontosan meg legyenek határozva a felelősségek és a hatáskörök a laboratóriumi munka során, rögzítve legyenek a laboratóriumi munkavégzés szabályai (különös tekintettel a vegyszerekre), valamint az esetleges balesetek kezeléséhez is rendelkezzenek a kollégák a megfelelő ismeretekkel. Mindemellett a keletkezett hulladékok kezelése és tárolása is alapvető feladat. A fentiek oktatása, standard eljárások készítése, a biztonsági tervek ismerete és folyamatos felülvizsgálata nélkülözhetetlen. A fentieken belül egy igen speciális terület a lézerbiztonság. A lézer elsősorban a szemre és kisebb mértékben a bőrre lehet veszélyes. A kockázatot befolyásolja a fény hullámhossza, tehát energiája függetlenül attól, hogy folytonos a kitettség vagy impulzusjellegű. A szemünkben a szaruhártya, a lencse és a retina azonnal károsodhat. A fény az átlátszó rétegeken keresztül jut a szaruhártyára, majd a lencse a retinára fókuszálja. Így fokozódhat a fény energiája, különösen a látható és közeli infravörös hullámhosszok esetében.

Lehetséges veszélyek

Ha lézersugárzásnak tettük ki a szemünket, különböző expozíciós tüneteket tapasztalhatunk: könnyezés és fejfájás alakul ki, valamint a retinából és az érhártyából sejtek válhatnak le. Fájdalom azonban nem minden esetben jelentkezik, egyebek mellett azért sem, mert a retina nem tartalmaz fájdalomreceptorokat. A lézerek bőrexpozíciójának esélye nagyobb a bőrfelület méretei miatt, azonban károsodása általában kevésbé súlyos. Bár létezik lézer által okozott fájdalmas égési sérülés, a legtöbb pír hamar gyógyul, sőt a megelőző fokozott hőérzet figyelmeztethet a bajra. Ez alól kivételt képeznek a távoli infravörös tartományban működő nagyteljesítményű lézerek. A fentiekből következik, hogy elsősorban a szem védelme szükséges, azonban bizonyos lézerek használata a megfelelő szemüveg mellett is elővigyázatosságot igényel. A lézereket Class 1-től Class 4-ig soroljuk csoportokba, attól függően, hogy milyen káros az általuk kifejtett hatás biológiai szempontból.
A lézerbiztonság alapja, hogy tudjuk, hogy a használt lézer melyik csoportba tartozik és ez alapján milyen védőeszközt kell használnunk.
Ebben a képen látható táblázat segít eligazodni. Lézerek osztályozása

RAMAN-mikroszkóp

A RAMAN-mikroszkóp olyan egyedülálló molekuláris spektroszkópiai technika, amely egyaránt használható minőségi-, mennyiségi- és alaki meghatározásra, szerves és szervetlen anyagok esetén is. Különlegessége, hogy igen kis koncentrációban is képes kimutatni a kívánt analitot. Ezen felül széleskörű információt szolgáltathat annak kémiai szerkezetéről, polimorfiájáról és mindezek mellett a körülvevő mátrixról és abban való eloszlásáról. Számos különböző területen sikerrel alkalmazzák, például a gyógyszer és kozmetikai iparban, mikroműanyagok, polimerkémia vizsgálatok során, biológia és élettudományok terén, de használják a geológusok és ásvány és kőzettani vizsgálatokhoz, valamint a szén különleges származékai is kitűnően vizsgálhatóak vele. Végezetül a fémipar is sikerrel alkalmazza, többek között a félvezetők vizsgálatai során. Laboratóriumunk RAMAN-mikroszkópja 532 és 785 nm lézerekkel felszerelt, Class 3B csoportba tartozik, emiatt szemüveg használata szükséges. A lézerforrások fizikailag igen jól elhatároltak, könnyen és biztonságosan cserélhetőek, amíg a burkolat ép. Ezáltal a felhasználót expozíció gyakorlatilag nem éri munkavégzés közben a készülék lézerforrásából. Amennyiben többet is megtudna a laboratóriumunkról, keresse fel analitikai laboratóriumunk és anyagvizsgáló laboratóriumunk munkatársait. Ha pedig további cikkekre is kíváncsi a témával vagy a cégünkkel kapcsolatban iratkozzon fel a hírlevelünkre. Kövessen minket!  
Megosztás