+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Az IMSYS Kft. Környezet-és Munkavédelmi Vizsgálólaboratóriuma, valamint az Anyagvizsgáló Laboratóriuma megkezdte az áttérést az új MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványra

Az ISO/IEC 17025 (Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményei) szabványt azzal a céllal dolgozták ki, hogy

  • elősegítse a vizsgálólaboratóriumok működése iránti bizalmat.  Ennek eléréséhez olyan követelményeket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyítsák megfelelő működésüket, illetve azt, hogy képesek érvényes eredmények létrehozására.
  •  megkövetelje, a kockázatokkal ás lehetőségekkel kapcsolatos intézkedések megtervezését és végrehajtását.
  • megkönnyítse a laboratóriumok és más testületek közötti együttműködést.
  • segítséget nyújtson az információk és tapasztalatok cseréjében, valamint a szabványok és eljárások összehangolásában.

Az ISO/IEC 17025 szabvány által leírt követelmények a kiadástól kezdve a következőképp változtak:

A nemzetközi ISO/IEC 17025:2017 szabványt a Magyar Szabványügyi Testület 2018-ban tette közzé MSZ EN ISO/IEC 17025:2018-as szabványként definiálva.

Az új 17025-ös szabvány átírásának, illetve bevezetésének célja a modernizálás volt, amelynél a hangsúly leginkább a papíralapú megoldások visszaszorításán, ezzel pedig az elektronikus adatkezelés előtérbe kerülésén volt.

Az új 17025 szabvánnyal kapcsolatos főbb változások közé sorolandók a következők:

  1. Nagyobb ?szabadság? ? a szabvány az elvárt eredményt/kimenetet határozza meg, DE a vizsgálólaboratórium döntheti el, hogy a megadott követelményeket miként éri el.
  2. Műszaki követelmények terén csekély változás történt.
  3. Hangsúlyosabbá váltak a kockázatok és a lehetőségek számításba vétele, illetve a kötelező intézkedések meghozatala.
  4. Pártatlanság ? függetlenség szigorúbb betartatása.
  5. Legnagyobb változás a szerkezet terén történt, amelynek oka az ISO 9001-eshez való igazodás, ezzel pedig a nagyobb kompatibilitás megteremtése a két szabvány között.

Vizsgálólaboratóriumaink (környezet- és munkavédelem, anyagvizsgáló és analitikai laborunk) célja, hogy az új MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány bevezetését követően is akkreditált, pártatlan, minőségi vizsgálatainkkal a legújabb, legfrissebb módszerek alkalmazásával, a legpontosabb eredményeket biztosítsuk Megrendelőink felé

 

 

 

 

 

Megosztás