+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Mikroműanyagok a körforgásban címmel rendeztek telt házas konferenciát 2018. május 28-án Budapesten, a Római-parton. A rendezvény célja a jogalkotó, az állami-, környezetvédelmi-, vízipari szervezetek figyelmének felhívása volt a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások eredményeire és a megelőzés lehetőségeire.

De mi is az a mikroműanyag?

Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Legfőbb forrásaik a szintetikus szövetből készült ruhák mosása és a kozmetikai szerek, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján is kikerülnek a környezetbe.

Mi a helyzet a magyarországi élővizekkel?

Hazánkban a Wessling Hungary Kft. független laboratórium a PET Kupa kezdeményezésére végez méréseket folyóink mikroműanyag-tartalmának meghatározására. Megállapították, hogy óránként közel 200 millió darab mikroműanyag úszik le a Tiszán. Ezen adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek (Nature Geoscience 2018).

Milyen veszélyei vannak a mikroműanyagoknak?

A mikroplasztikok halálosak is lehetnek a vízi élővilágra, mivel a tápláléklánc elején elhelyezkedő szervezetek elfogyasztják őket, ami a bélrendszerüket, illetve a halak kopoltyúját teljesen eltömítheti, ráadásul a táplálékláncon keresztül a magasabb trofitási szintű élőlények ? akár az ember ? szervezetébe is bejutnak. A fizikai veszélyen túl a mikroműanyagok már anyagukban is kémiai veszélyt hordoznak, azonban további kutatásokat igényel még, hogy a mikroból nano méretűvé aprózódó műanyagok milyen reakciókba képesek lépni más molekulákkal, adott esetben az emberi testben.

Mi a teendőnk?

Sajnos a mikorműanyagok területéről rendkívül hiányosak az ismereteink, de az bizonyos, hogy ezzel a problémával mindenképpen foglalkoznunk kell. A mintavételi, mérési módszerek folyamatos fejlesztés alatt állnak, cél a jövőben egy erre vonatkozó szabvány kidolgozása, amely alapja lehet majd egy törvényi szintű szabályozásnak is.

Addig is az elsődleges feladatunk a műanyag hulladék csökkentése kell, hogy legyen, ahogyan ez az Európai Unió egységes műanyag stratégiájában is meg fog jelenni. A fosszilis alapanyaggyártás hulladékgyártáson belüli csökkentését, az újrahasználat és -hasznosítás elősegítését, valamint a műanyag szennyezés csökkentését tűzték ki célul.

További megbízható és hiteles információ a https://mikromuanyag.hu/ honlapon található.

Megosztás