+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Mint semelyik szerkezeti anyag, a műanyagok sem örök életűek. A környezeti hatások (napsugárzás, páratartalom, hőmérsékletingadozás stb.) lassan, de biztosan károsítják őket.

A műanyagok polimer-szerkezete leginkább az UV-sugárzásra érzékeny, mivel a 295-400 nm hullámhosszú sugárzás gerjeszti a műanyagokban sűrűn előforduló szén-szén kovalens kötést. A felbomló kémiai kötések miatt csökken a molekulaláncok hosszúsága, degradáció következik be. Emellett az anyag tulajdonságait meghatározó adalékanyagok (stabilizátorok, színezők stb.) is migrálhatnak, károsodhatnak. Mindezek hatására a műanyagok fakulhatnak, sárgulhatnak, mikro-repedések jelenhetnek meg rajta és törékenyebbé válhatnak, egyszóval öregednek.

Ebben egyébként hasonlítanak a természetes polimerekre, amelyek az élő szövetek nagy részét is alkotják. Ennek okán nem tesz nekünk sem jót az erős, hosszú ideig tartó UV sugárzás, ami például napozásnál érhet minket.

A környezeti hatások kimenetét nehéz előre megjósolni, pedig az iparnak (pl. gépjármű gyártók) nagy szüksége lenne az információra, hogy egy adott alkatrésszel mi fog évek múlva történni. Emiatt egyre inkább elterjedtek a környezet-szimulációs vizsgálatok, amelyek célja a természet hatások laboratóriumban történő modellezése.

Klímakamra – climate chamber

A hőmérséklet-páratartalom hatásának vizsgálatához klímakamrát (climate chamber) használunk, amely tetszőlegesen, akár ciklikusan programozható -40 és +180°C, valamint 10-98% relatív páratartalom között. A berendezésünk mintatere 75 x 65x 72 cm, ebbe tetszés szerinti darabszámú alkatrész párhuzamos vizsgálata is elvégezhető.

Xenon kamra – Xenon weathering chamber

Ha a napfénysugárzás hatását is vizsgálni szeretnénk, Xenon-tesztet (Xenon weathering chamber) alkalmazunk. A Xenon-kamrában három fénycső hasonló sugárzást biztosít, mint ami a napból a földfelszínt eléri. A vizsgálat közben a levegő és fekete-test (black-panel) hőmérséklete, valamint a páratartalom ebben az esetben is szabályozható. A kamrában sugárzásnak kitehető felület 45 x 72 cm.

Sópermetkamra – salt spray chamber

A műanyagok gyakran tartalmaznak fém-inzerteket, csatlakozókat, amely korróziója szintén kulcskérdés. Ezeket általában sópermetkamrában (salt spray chamber) érdemes vizsgálni, a vonatkozó szabványok szerint. A sópermetkamránk hasznos mérete 82 x 63x 62 cm.

A környezetállósággal kapcsolatos vizsgálatokat a kívánt ISO, ASTM vagy az előírt autóipari szabványok (PL. ISO 9227, ASTM B117, PV 3929, PV 3930, PV 2005, PV 1200, PV 3986) szerint tudjuk akkreditált anyagvizsgáló laboratóriumunkban elvégezni. Mivel a legtöbb előírás meglehetősen hosszú vizsgálati időt ír elő (amelyek 12 órától kezdve akár több hónapig tarthatnak), érdemes mielőbb egyeztetni az laboratórium kapacitásának tervezhetősége érdekében.

Megosztás