+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Munkavédelmi konferencia összefoglalója

Társaságunk munkatársai részt vettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Munkavédelmi Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont által szervezett online munkavédelmi konferencián. A Munkavédelem Európai Hete keretében 2020. október 27. napján megrendezésre kerülő online munkavédelmi konferencián az „Egészséges munkahelyek: Legyen könnyebb a teher” témáról hallhattunk előadásokat. Az EU-OSHA és partnerei szervezésében megvalósuló minden Európai Hét középpontjában az adott kampány témaköre áll azzal a céllal, hogy fel lehessen hívni a figyelmet a tevékeny részvételre épülő biztonsági és egészségvédelmi irányítás fontosságára. Az online konferencia keretében bemutatásra kerülő kampány a 2020-2022. időszakra határoz meg feladatokat, célkitűzéseket.

Munkavédelmi konferencia előadásai, témái

A konferencián elhangzottak alapján megtudhattuk, hogy Európa-szerte munkavállalók milliói szenvednek munkával összefüggő váz-és izomrendszeri megbetegedésekben. A munkával összefüggő váz-és izomrendszeri megbetegedések a testet felépítő struktúrák, így az izmok, az ízületek és az ínak olyan betegségei, amelyeket elsősorban a munka, vagy a közvetlen munkakörnyezet okoz vagy súlyosbít. Ezek a megbetegedések nagyban ronthatják a munkavállaló életminőségét és munkaképességét, és a munkaképtelenség, a betegszabadság és a korai nyugdíjazás leggyakoribb okai közé tartoznak.

A kampány célkitűzései között többek között az alábbiak szerepelnek:

  • figyelemfelhívás;
  • új –és újonnan felmerülő kockázatok értékelése (pl. távmunka);
  • kockázatértékelés;
  • a mozgásszervi megbetegedés témájával való foglalkozás;
  • helyes gyakorlatok cseréje.

Az előadások során elhangzott, hogy a jelenlegi vírushelyzet generálta otthoni munkavégzés növeli a mozgásszervi megbetegedések kockázatát, jellemzően a váz-és izomrendszeri panaszok alakultak ki, ill. nem mehetünk el a pszichoszociális tényezők mellett sem.

A kampány általános bemutatása mellett információt kaptunk az adott szakterület szakemberei által az alábbi témákról:

  • a mozgásszervi betegségek, hogyan függnek össze a munkával;
  • kézi anyagmozgatás kockázatbecslésének a helyes módszertanáról;
  • munkahelyek optimalizálásának az ergonómiai eszközeiről,
  • ill. a foglalkozásból eredő gerincbetegségekről.

Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy munkába állást megelőző előzetes munkaorvosi vizsgálatnak milyen jelentős szerepe van a témában, ugyanis a kórelőzmény, a munkavállaló életkora, egészségi állapota, ill. fizikai felépítése. Ezek alapján akár meg is tagadhatja az adott munkakör (munkatevékenység) végzését. Ezek mellett nagyon fontos tényező még a munkahelyek optimalizálása, abból a szempontból is, hogy egy munkavállaló a legtöbb idejét a munkahelyén tölti. Így nem mindegy, hogy azt milyen körülmények között teszi, mely kihatással van/lehet az egészségi állapotára. A megfelelő munkakörülmények kialakítása hozzájárul a munkavégzés hatékonyságának a növeléséhez, ill. a balesetek csökkentéséhez.

További hasznos információk, tartalmak a kampánnyal kapcsolatban elérhetőek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség weboldalán.

Munkavédelmi kérdésekben teljes körű segítséget tudunk nyújtani, keresse bizalommal munkavédelmi üzletágunkat.

Megosztás