+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Munkavédelmi konferencia összefoglalója

Társaságunk munkatársai részt vettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Munkavédelmi Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont által szervezett online munkavédelmi konferencián. A 2020. szeptember 24. napján megrendezésre kerülő munkavédelmi szakmai konferencia témája „Kihívások és feladatok a munkavédelemben a harmadik évezred harmadik évtizedének küszöbén” volt. Az idei vírushelyzet nagyban átírta a hagyományos konferenciák szervezését és megtartását, ill. a mindennapi életet, azonban ilyen körülmények között is be kell tartani a munkavédelmi szabályokat. A konferencia alapvetően az építőipar gazdasági, ill. munkavédelmi helyzetére tért ki, ill. e mellett kaptunk jó példát arra vonatkozóan, hogy egy nagy vállalat milyen intézkedéseket vezetett be a koronavírus megakadályozása érdekében.

Munkavédelmi konferencia előadásai, témái

A munkavédelmi konferencia első részében érdekes számadatokat hallottunk az építőipar jelenlegi helyzetéről, hatékonysági problémákról. Továbbá arról, hogy milyen plusz feladatokat, szervezést jelent az építőipar részére, hogy a jelenlegi járványhelyzetet eredményesen tudja kezelni, az előbbiek érdekében ajánlást adtak ki az ágazat részére.

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának a vezetője által ismertetésre került, hogy az építőiparban a munkabalesetek és halálos kimenetelű balesetek száma 2016. évtől kezdődően növekszik. A balesetek okai elsősorban a szabályszegés, rossz gyakorlat és/vagy a szabályok felülírása. A munkavédelmi hatóság a helyes gyakorlat kialakítása, szabályok betartása, ill. balesetek elkerülése érdekében szakmai kiadványokkal segíti az ágazatot, amit a magyar nyelv mellett, már angolul is megjelentettnek. Az előbbiek mellett a munkavédelmi hatóság 2019-2020. évben az építőiparban kampányt indított, ennek a keretében kiadványokat jelenít meg, sajtó megjelenéseket és konferenciát szervez és célvizsgálatot tart (ennek az időszaka 2020. június – november.). A munkavédelmi hatóság és az építőipar céljai közösek a balesetek minimalizálása és a munkavédelmi szabályok betartása érdekében.

Az online konferencia záró előadásaként a Henkel Magyarország Kft. munkavédelmi vezetőjének a beszámolóját hallgattuk meg arról, hogy milyen intézkedéseket vezettek be az üzem területén a koronavírus terjedésének a megakadályozása érdekében.

A fentiek érdekében elsősorban az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre:

  • meglévő pandémiás tervek áttekintése, munkacsoportok kialakítása, információ csere a cégcsoporton belül;
  • utazások és a látogatási szabályok szigorítása, bejutás minimalizálása;
  • munkavállalók tájékoztatása: prevenciós információk;
  • irodákban, zárt terekben lévők számát korlátozták pl. az étkezőben az asztalokat széthúzták;
  • home office biztosítása, IT feltételek megteremtése;
  • extra fertőtlenítőszerek, védőeszközök;
  • feltételezett és bizonyított esetekre protokollok kidolgozása

 

Munkavédelmi kérdésekben teljes körű segítséget tudunk nyújtani, keresse bizalommal munkavédelmi üzletágunkat.

Megosztás