+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

A PAH (polyaromatic hydrocarbon; poliaromás szénhidrogén) egy családba tartozó vegyületek gyűjtőneve. Legegyszerűbb képviselőjük a naftalin, mely két aromás gyűrűből áll funkciós csoportok nélkül. Ebbe a vegyületcsoportba rengeteg molekula tartozik, a legismertebb és legtöbbet vizsgált benzo(a)pirén. A természetben olaj és kőszén lelőhelyen találhatók, de erdőtüzek és vulkánkitörések során is kijuthatnak a környezetünkbe. Legfőbb forrásuk azonban a tökéletlen égés, például az üzemanyagok égése során a kipufogógázból, a dohányfüstből, a kőolaj feldolgozásakor kerülnek a környezetünkbe.

naftalin

benzo(a)pirén

Ezen vegyületcsalád mind a környezetre, mind az egészségre rendkívül káros hatással van. Az IARC (International Agency for Reasearch on Cancer) kutatási alapján a PAH-ok bizonyos tagjai (pl. a benzo(a)pirén) bizonyítottan rákkeltőek, mutagének, karcinogének. A PAH vegyületek kimutatása a környezeti mintákból megfelelően kicsi koncentrációban elengedhetetlen fontosságú. A 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet mind földtani közegre, mind felszín alatti vízre határértékeket szab, az ún. ?B? határérték földtani közeg esetében 18 PAH vegyület összkoncentrációját figyelembe véve 1 mg/kg (száraz tömegre vonatkoztatva), míg ez az érték felszín alatti vízre 2 ?g/l.

Az analitikai eljárások szempontjából a PAH-okhoz hasonló bonyolultabb szerkezetű molekulák kis koncentrációban való kimutatása komplex mátrixból (amilyen például egy talajminta) mindig kihívást jelent. A fentiekből azonban látható, hogy mennyire fontos ezen vegyületek kimutatása a környezeti mintákból. Legelterjedtebb eljárás az ún. tömegspektrométerrel kapcsolt gázkromatográfiás (GC-MS) eljárás alkalmazása. Ilyenkor a mérendő közeget, legyen az talaj vagy felszín alatti víz, szerves oldószerrel (jellemzően hexánnal) extrahálunk, majd az extraktum különböző tisztítási fázisai után lehetséges ezen vegyületek komplex mátrixát is gyorsan, alacsony kimutatási határok mellett is elemezni.

Cégünk az elmúlt időszakban új műszerrel bővítette laboratóriumi műszerparkját, mellyel képesek leszünk talajból és felszín alatti vízből is kimutatni többek között a PAH-vegyületeket. Az analitikai üzletág akkreditált laboratóriumi tevékenységeit folyamatosan bővíti, hogy a lehető legszéleskörűbb szolgáltatást nyújtsa.

Ha kérdése van, keresse kollégáinkat bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Megosztás