+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Mi az SDI? Miért kell mérni?

Az RO rendszerekben szükség van az SDI (Silt Density Index= iszap sűrűségi mutató) mérésére, hiszen ezzel a méréssel előre lehet jelezni, a betápvízben lévő kolloidális szennyezőanyagokat, és ezzel az eltömődési potenciált. A membránok kolloidális elszennyeződése miatt keletkező a kisebb sóvisszatartás és kisebb átbocsátóképesség a rendszer teljesítményét negatívan befolyásolja. A mérés eredményei előre jelezhetik az RO-rendszer ellenállásának megemelkedését.

A betápvíz szennyezései különböző eredetűek lehetnek:

  • baktériumok, hormonok, gyógyszerszármazékok
  • kolloidális agyag
  • szerves oldott ásványi anyagok és fémek, pl. Al, Ar, Cr,
  • íz és illat-termelő vegyi anyagok
  • az előkészítésből származó vegyszerek maradványai

Az ASTM D 4189-82. szabvány tartalmazza a mérési módszert.

Az ipari környezetekben az ozmózis-elv felhasználható vegyi anyagok kezelésére és víztisztításra. A fordított ozmózison alapuló membrán a legfontosabb egysége az RO ( Reverse Osmosis) vízszűrő berendezésnek.

Mi is az az ozmózis-elv?

Ozmózis során a hígabb oldatból a sűrűbb felé halad a folyadék a féligáteresztő membránon keresztül, ez a folyamat megfordul, ha a magasabb koncentrációjú oldat oldalán növekszik a nyomás, ezzel létrehozhatjuk a „hígabb” és tisztább oldatot.

Mi az az RO rendszer és mire jó?

Az RO = Reverse Osmosis rendszer a víztisztító berendezések fejlesztésében kidolgozott új eljárás, amely a fordított ozmózis-elvre épül.

A NASA által kifejlesztett fordított ozmózis eljárást először az USA haditengerészeténél alkalmazták, hogy a tengervízből, iható és tiszta vizet tudjanak kinyerni. Manapság már szinte az összes hadsereg ezt a technológiát alkalmazza, ezek közé tartozik a Magyar Honvédség is.

Az RO rendszerek főbb ipari alkalmazási területei:

  • Szennyvíztisztítás: A szennyvíz kezelésének utolsó lépése a fordított ozmózison alapuló tisztítás, amellyel a vegyianyagokat, baktériumokat, valamint az oldott szennyezőanyagokat szűrik ki a vízből.
  • Erőművek, fűtőművek vízének lágyítása: Olyan ipari létesítményekben, melyekben magas hőmérsékletű vizet használnak fel problémát tud okozni a magas oldott ásványianyag-tartalom. A kemény víz hőátadási problémákat eredményezhet, valamint a lerakódások miatt gyakrabban van szükség a berendezések tisztítására és karbantartására.
  • Élelmiszeripar: Ahhoz, hogy az üdítők, valamint a szeszesitalok állandóan magas minőségűek lehessenek folyamatosan tiszta, szennyezőmentes vízre van szükség.
  • Vegyipar: A vegyszerek, kozmetikai termékek előállításához tiszta, idegen vegyianyagoktól és mikrobáktól mentes vizet használnak.
  • Autómosók: A foltmentes öblítéshez lágy vízre van szükség, mivel a kemény vízben oldott ásványianyagok és vegyianyagok száradás után kicsapódnak az autó felszínén ezzel foltot, valamint a festék károsodását okozva.

Az IMSYS Kft. rendelkezik SDI mérő eszközzel, amennyiben szüksége lenne SDI mérésre, keressen minket bizalommal!

Kövessen minket!

 

Megosztás