+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Mi az SDI? Miért kell mérni?

Az RO rendszerekben szükség van az SDI (Silt Density Index= iszap sűrűségi mutató) mérésére, hiszen ezzel a méréssel előre lehet jelezni, a betápvízben lévő kolloidális szennyezőanyagokat, és ezzel az eltömődési potenciált. A membránok kolloidális elszennyeződése miatt keletkező a kisebb sóvisszatartás és kisebb átbocsátóképesség a rendszer teljesítményét negatívan befolyásolja. A mérés eredményei előre jelezhetik az RO-rendszer ellenállásának megemelkedését.

A betápvíz szennyezései különböző eredetűek lehetnek:

  • baktériumok, hormonok, gyógyszerszármazékok
  • kolloidális agyag
  • szerves oldott ásványi anyagok és fémek, pl. Al, Ar, Cr,
  • íz és illat-termelő vegyi anyagok
  • az előkészítésből származó vegyszerek maradványai

Az ASTM D 4189-82. szabvány tartalmazza a mérési módszert.

Az ipari környezetekben az ozmózis-elv felhasználható vegyi anyagok kezelésére és víztisztításra. A fordított ozmózison alapuló membrán a legfontosabb egysége az RO ( Reverse Osmosis) vízszűrő berendezésnek.

Mi is az az ozmózis-elv?

Ozmózis során a hígabb oldatból a sűrűbb felé halad a folyadék a féligáteresztő membránon keresztül, ez a folyamat megfordul, ha a magasabb koncentrációjú oldat oldalán növekszik a nyomás, ezzel létrehozhatjuk a „hígabb” és tisztább oldatot.

Mi az az RO rendszer?

Az RO = Reverse Osmosis rendszer a víztisztító berendezések fejlesztésében kidolgozott új eljárás, amely a fordított ozmózis-elvre épül.

A NASA által kifejlesztett fordított ozmózis eljárást először az USA haditengerészeténél alkalmazták, hogy a tengervízből, iható és tiszta vizet tudjanak kinyerni. Manapság már szinte az összes hadsereg ezt a technológiát alkalmazza, ezek közé tartozik a Magyar Honvédség. Ezt a tisztitás módot alkalmazzák a vese-dialízis központokban, az élelmiszeriparban, az üdítő italok előállításakor.

Az IMSYS Kft. rendelkezik SDI mérő eszközzel, amennyiben szüksége lenne SDI mérésre, keressen minket bizalommal!