+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Idén novemberben is ellátogattunk a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Balatonföldváron megrendezett Seveso III. továbbképzésére.

A konferencia előadásai három fő témakörre épültek:
  • alvállalkozók,
  • öregedés (ageing),
  • természeti veszélyek,

továbbá mindezek hozzájárulása a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek kialakulásához.

A természeti veszélyek (NaTech) már a tavalyi konferencián is igen nagy hangsúlyt kapott a téli időjárás tükrében. Fontos egy veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem tekintetében már a tervezés és építés során felmérni az adott terület természeti veszélyforrásait, mint árvíz/belvíz, földrengés, szélsőséges időjárás.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek 5%-a az alvállakozók tevékenységéből fakad. A konferencia előadói arra hívták fel az üzemeltetők figyelmét, hogy ha egy munkára külsős munkavállalót/alvállalkozót bíznak meg, mindenképp alapos interjúztatást érdemes végezni, a kiválasztásnál pedig ügyelni kell a kompetenciára, a megbízhatóságra és referenciákra egyaránt. Továbbá kitértek arra is, hogy az üzemeltetőnek biztosítani kell minden információt, amely az alvállalkozó munkáját érintheti (veszélyes anyag jelenléte, környezet, esetleges veszélyforrások). Kihangsúlyozták tehát a kölcsönös, valós információátadás üzemeltető és alvállalkozó(k) között és az alvállalkozói munka során a felügyelet biztosításának fontosságát.

A konferencia nagy hangsúlyt fektetett az öregedési folyamat (ageing) problémájára, melyek veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesethez vezethetnek. Ez a folyamat elsősorban a technológiák és a berendezések elavultságát, rossz műszaki állapotát érintik. Azonban az előadások előtérbe helyezték e folyamat két másik aspektusát is. Ilyen a humán erőforrás öregedése, miszerint az idősebb, tapasztaltabb munkavállalók kilépésük, nyugdíjba menetelük esetén nem jól, nem teljes körűen adják át a tudást, hanem csak felszínesen. Továbbá az üzem szabályzatai és eljárásai már elavultak, nem igazán igazodnak az üzem jelenlegi állapotához.

A fentieken túl szó esett a szakhatósági ellenőrzések idei eredményeiről, illetve a kibervédelem fejlesztéséről. Nagy érdeklődést keltett a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV tv. változásait összefoglaló előadás, mely fontos információkat adott át a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek üzemeltetőinek.

Ha bármilyen kérdés felmerül a témával kapcsolatban keresse iparbiztonsági üzletágunk kollégáit bizalommal.

Megosztás