+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Hazánkban több száz alsó vagy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem és küszöbérték alatti üzem (ún. SEVESO-s üzem) működik. Ezen üzemekben jelen lévő iparbiztonsági kockázatot rejtő veszélyes anyagok számossága a néhány darabtól több száz, több ezerig terjedhet, és a tevékenység jellegéből adódóan állandóan változhat (pl. logisztikai raktárak, növényvédőszer raktárárak, gyógyszergyártás stb.). A 219/2011. (X. 20.) Kormányrendelet által előírt üzemazonosítási kötelezettség teljesítése, az összegzési szabály alkalmazása, a jelen lévő veszélyes anyagok maximális mennyiségének nyomonkövetése ezeknél az üzemeknél folyamatos nehézségekkel jár. Ebben nyújt segítséget az IMSYS Kft. által fejlesztett SEVESO szoftver.

A program egyaránt képes kezelni:

 • a küszöbérték alatti üzemeket,
 • az alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket,
 • és a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket.

Ki kell hangsúlyozni, hogy nem következmény- vagy kockázatértékelésről van szó, hanem egy veszélyes anyag nyilvántartó szoftverről, mely naprakészen mutatja az egy időben maximálisan jelen lévő veszélyes anyagok mennyiségét, és elvégzi az üzem besorolását.

Miben segíti egy üzem működését a SEVESO szoftver ?

Annak meghatározásában, hogy a vállalat egyes telephelyein a 219/2011. (X. 20.) (SEVESO) Kormányrendelet 1. mellékletében található kiértékelés szerint az egyes SEVESO kategóriákba eső anyagok jelen lévő mennyisége (figyelembe véve a betárolandó mennyiségeket is) mekkora, és az hogyan viszonyul az egyes (alsó és felső) küszöbmennyiségekhez. Emellett a SEVESO szoftver vizsgálja, hogy mely raktárakban milyen anyagok okozzák az adott kategóriájú SEVESO index pillanatnyi értékét. Szintén lekérdezhető még:

 • index összesítés raktáranként a kijelölt napra egy anyagra,
 •  index összesítés raktáranként a kijelölt napra egy kategóriára,
 •  index összetételét képező anyagok egy telephelyen,
 • index összetételét képező anyagok egy telephelyen raktáranként,
 • index összetételét képező anyagok egy kijelölt raktárra,
 • maximum mennyiségek egy kiválasztott SEVESO kategória anyagaira nézve a megadott idő tartományban,
 • index idősor a fő indexekre, egy kiválasztott indexre és egy kiválasztott anyagra a megadott idő tartományban.

További előny, hogy a rendszer képes új cikkeket besorolni az alapján, hogy az anyag SEVESO releváns-e vagy sem. A modul minden este aktualizálja a nyilvántartást, így a felelősök naprakész adatsorokat és kimutatásokat kapnak kézhez. Abban az esetben, ha valamilyen küszöbértékhez közelít egy adott anyag mennyisége, a SEVESO szoftver értesítést küld.

A szoftver segíti az üzemet továbbá abban, hogy az adott tartományban (küszöb érték alatti vagy alsó küszöbértékű) tartsa magát (pl. várható beérkezések, rendelések alapján előrejelzéssel, kritikus mennyiségek színezésével stb.).

Mivel az ehhez szükséges információk az üzem egyéb nyilvántartási adatbázisaiban szerepelnek, így a program képes:

 • SAP kapcsolatot létrehozni;
 • Egyéb IMSYS Kft. által fejlesztett modulokkal kommunikálni (pl: Biztonsági Adatlap Nyilvántartó modul);
 • Valamint alkalmas Excel táblázatok exportálásra is.

Amennyiben a SEVESO szoftver felkeltette érdeklődését, további részletes információkért forduljon szakértői szoftverfejlesztés üzletágunkhoz.

Megosztás