+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Műanyagokról és stabilizátorokról általánosságban

 

Az elmúlt években a műanyagok szerepe egyre inkább fokozódott olyannyira, hogy manapság már életünk elengedhetetlen részét képezi. Ezek a műanyagok önmagukban érzékenyek lehetnek a fényre vagy az oxigénre. Ezek hatására szétesnek monomerjeikre, felaprózódnak és elvesztik eredeti funkciójukat. Ezt a folyamatot meggátolandó különböző stabilizáló anyagokat adnak a polimerhez.

 

A stabilizátorok meghatározása

 

A hozzáadott stabilizátorok koncentrációja egyértelműen meghatározza, hogy az adott polimer mennyire védett például az UV sugárzással szemben. Ennek érdekében rendkívül fontos az adalékanyag pontos koncentrációjának meghatározása a kész termékben, ugyanis ez lehetővé teszi, hogy az egyes gyártási tételek megfelelően legyenek ellenőrizve. Az adalékanyagok komplexitása sokat nőtt az évek folyamán, ezek azonosítása és kvantifikálása a polimer mátrixban nagy kihívás elé állítja az analitikust. A stabilizátorok alkalmazásuktól függően különböző kémiai csoportokba sorolhatók, ezért egy olyan módszer alkalmazása a cél, mely a legtöbb kereskedelmi forgalomban használt adalékanyagot szimultán képes vizsgálni.

 

A Chimassorb 2020 és Chimassorb 944

 

Az IMSYS Kft. analitika laboratóriuma elvégezte a módszer kidolgozását két különböző sztérikusan gátolt amin fénystabilizátor (HALS) – név szerint a „Chimassorb 2020” és „Chimassorb 944” – mennyiségi meghatározására. A két komponens minőségi és mennyiségi meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával kapcsolt tandem tömegspektrometria (HPLC-MS/MS) segítségével lett elvégezve.

 

Agilent 6420 hármas kvadrupól tandem tömegspektrométer

  1. ábra Agilent 6420 hármas kvadrupól tandem tömegspektrométer

 

Mintaelőkészítést tekintve a polimer feloldásra kerül a műanyaghoz és UV stabilizátorhoz leginkább megfelelő szerves oldószerben belső sztenderd hozzáadása mellett. A stabilizátor beoldódik a szerves oldószerbe, melynek koncentrációja néhány tisztítási lépést követően egyértelműen meghatározható.

 

Az analitikai módszer előnye, hogy a legtöbb kereskedelmi forgalomban gyakran alkalmazott adalékanyag mennyiségi meghatározására alkalmas. Igény esetén a módszer könnyűszerrel bővíthető számos más adalékanyag meghatározására, melyet az IMSYS Kft. analitika laboratóriuma fog elvégezni.

[facebook-megosztas-gomb]

 

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon

Megosztás