+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

2016. május 18.

Munkatársunk részt vett a VIII. Mérnökgeológia-Kőzetmechanika Konferencián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A konferencia célja bemutatni a hazai és nemzetközi mérnökgeológiai és kőzetmechanikai kutatási eredményeket.

Vig Tímea munkatársunk a konferencián előadást tartott, valamint szakcikket publikált a Mérnökgeológia Kőzetmechanika 2016 c. kiadványban.

A cikk kivonata az alábbiakban olvasható:

Szivárgási tényező vizsgálata kisminta kísérlet és numerikus modell segítségével

A talajok szivárgási tényezőjének meghatározása napjainkban is fontos kérdés az építőmérnöki gyakorlatban. Munkánk során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék laboratóriumában felépített, kifejezetten a szivárgási tényező vizsgálatára szánt 90°-os körcikk alaprajzú modellen végeztünk kísérleteket. A fizikai kisminta modellt először át kellett alakítani korábbi TDK dolgozatok eredményei és tanulságai alapján. Az egyik legfontosabb változtatás a modell működésében, hogy a vízáramlást szivattyú helyett a víz be-és kivezetésnél elhelyezett vízszintszabályozó bukó biztosította. Kísérleteink a közepes homok szivárgási tényezőjének meghatározására irányultak. Ehhez a fizikai modellben mintegy száz mérést végeztünk. A vizsgálatokat permanens vízáramlás mellett, különböző szűrőzéssel ellátott kútban, változó vízhozammal végeztük. A szivárgási tényező számításához Dupuit kútképletét használtuk. Az áramlási folyamatok mélyebb vizsgálatához numerikus modellt építettünk fel a Visual Modflow Classic szoftverben. A kézi számítások és a numerikus modell eredményei a talajban létrejövő szivárgási folyamatok megértését, valamint a szivárgáshidraulikai kutatások előrehaladását szolgálják.

A konferencián részt vett előadók és az előadások címe az alábbi linken érhető el:
http://mernokgeologia.bme.hu/ocs/public/conferences/2/schedConfs/10/program-hu_HU.pdf

Megosztás