+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Magyarországon a létesítendő, illetve a már létesült kutak engedélyeztetési folyamatai során szükség lehet vízföldtani napló készítésére.

A vízföldtani napló készítésének kötelezettsége alá tartozó kutak kövételményeit a 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet 8. § (1) bekezdése taglalja.

A kutakról vízföldtani naplót kell készíteni,

a.)   amennyiben a feltárt vízkészlet réteg-, karszt- és hasadékvíz, valamint a tervezett vízhasználat (vízkitermelés vagy vízvisszatáplálás) meghaladja az 1,5 m3/napot, vagy ilyen vízkészlet típust megfigyelő kút esetén,

b.)   amennyiben a feltárt vízkészlet talajvíz és emberi fogyasztásra szánt vízhasználat esetén annak értéke eléri a 10 m3/napot, vagy az egyéb vízhasználat (vízkitermelés vagy vízvisszatáplálás) eléri az 50 m3/napot, vagy a felszín alatti víztest állapota szempontjából reprezentatív és a felszín alatti vizek vizsgálatának egyes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerinti területi monitoring részét képező megfigyelő kút esetén,

c.)   amennyiben a feltárt vízkészlet parti szűrésű víz és emberi fogyasztásra szánt vízhasználat esetén annak értéke eléri a 10 m3/napot, vagy az egyéb vízhasználat (vízkitermelés vagy vízvisszatáplálás) eléri a 100 m3/napot, vagy a felszín alatti víztest állapota szempontjából reprezentatív és a felszín alatti vizek vizsgálatának egyes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerinti területi monitoring részét képező megfigyelő kút esetén, vagy

d.)   egyéb, különösen jelentős létesítmény esetén, amennyiben a vízügyi hatóság a vízjogi létesítési engedélyben indokolással előírta.

Amennyiben Ön is rendelkezik engedély nélkül létesített kúttal, kérjük kövesse figyelemmel a következő cikk sorozatunkat. Az 5 részes, hetente megjelenő cikk sorozatban bemutatjuk a Kútrendezés (Engedély nélküli kutak engedélyeztetése) folyamatait.

Kutak engedélyeztetésével, vízföldtani napló készítésével, vízmintavétellel, vízanalitika, vízminőség vizsgálattal kapcsolatban keressen minket bizalommal! További tartalmakért kövessen minket Facebookon és LinkedIn-en is!

Megosztás