+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Vízminőség vizsgálat: Vízkeménység

A vízminőség vizsgálat egyik első lépése a víz keménységének meghatározása, mely megadja a vízben található kationok (Ca2+, Mg2+) mennyiségét. De hogy kerülnek a vízbe ezek az anyagok? Az esővíz szén-dioxid (CO2) tartalma képes beoldani a kőzetekben található kalciumot és magnéziumot. Ugyanez a folyamat visszafelé is lejátszódhat, ahol a vízben található kalcium-karbonát (CaCO3) például kalcit formájában kiválik cseppköveket képezve, miközben az oldott szén-dioxid a légkörbe távozik.

Vízkeménység fajtái

Egy vízminta bevizsgálása során megállapítjuk annak változó és állandó keménységet.

Változó keménységet a karbonátok okozzák (Kalcium-bikarbonát, magnézium-bikarbonát), ezért nevezik karbonát keménységnek. Mennyisége forralással számottevően csökkenthető. A folyamat közben oldhatatlan kalcium-karbonát válik ki, mely vízkő formájában lerakódik például a mosógép fűtőszálára vagy a vízforraló belső felületén. A kiválás hatására a hőátadás jelentősen romlik, ezért több ideig tart míg a víz eléri a kívánt hőfokot. Szerencsére némi ecetes vízzel a vízkő könnyen eltávolítható. Kávéfőző esetén célszerűbb a citromsav használata, ugyanis nem marad vissza utána ecetes mellékíz. Jó vízkőoldószer továbbá a foszforsav is.

A víz állandó keménységét a kalcium/magnézium-klorid és kalcium/magnézium-szulfát adja, ezek a komponensek a forralás hatására sem válnak ki csapadék formájában.

Vízkeménység mértékegysége

A víz változó és állandó keménységének összege adja meg az összes keménység mérőszámát mg/l mértékegységben kalcium-oxid (CaO) egyenértékre vonatkoztatva. Magyarországon a német keménységi fok van használatban, ahol 1° (°dH vagy nk°) 10 mg/L CaO-nak felel meg. Ugyanakkor francia nyelvterületen a francia keménységi (°fH vagy fk°) fok terjedt el, ahol a 1° megfelel 10 mg/L CaCO3-nak. Ez alapján beszélhetünk a német keménységi fok szerint:

  • Nagyon lágy (? 4 nk°)
  • lágy (4-8 nk°)
  • közepesen kemény (8-18 nk°)
  • Kemény (18-30 nk°)
  • Nagyon kemény (? 30 nk°)

vizekről. A budapesti csapvíz keménysége átlagosan 13 nk° , mely közepesen kemény víznek felel meg.

Vízvizsgálat és minősítés

Az IMSYS Kft. laboratóriuma akkreditált tevékenységébe tartozik a vizek általános kémiai paraméterek meghatározása is, ilyen például a vízkeménység vizsgálat is. A vízmintavételt követően az IMSYS Kft. akkreditált laboratóriumába szállítják a mintát, természetesen az adott vizsgálati módszernek megfelelő módon tartósítva. Első lépésként a labor elvégzi a kért vizsgálatokat és az eredmények alapján minősítést is készít. A vízminőségre vonatkozó egyes paraméterek határértékeit a megfelelő jogszabályok (6/2009. IV. 14.; 201/2011) rögzítik. Ez alapján megkülönböztetünk felszíni és felszín alatti vizeket, ivóvizet, szennyvizet stb. A víz bevizsgálása során mért paraméterek hivatalos formában, jegyzőkönyvben rögzítve kerülnek kiadásra, mely az akkreditált státuszból fakadóan bírósági eljárás keretein belül bizonyító erejű okiratnak számít.

Megosztás