+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Egy év kihagyás után, 2021 novemberében újra megrendezésre került a zajvédelmi szeminárium, az OPAKFI szervezésében, amelynek a festői Balaton, Zamárdi adott otthont.

Szeminárium témakörei

Az idei szeminárium egyik fő témája, hogy az OPAKFI kéri, a zaj- és rezgésvédelem témakörében tevékenykedő szakemberek és szakértők, csatlakozzanak a Mérnöki Kamara Akusztika tagozatába.

  • Csatlakozás módja pedig: aki kamarai tag írjon egy e-mailt Tréfa Judit trefa.judit@bpmk.hu címére, hogy szeretne a továbbiakban az Akusztikai tagozatban is tag lenni. Kérje meg Juditot, hogy vegye fel a tagozatba, a felvételhez csak a nevet és a kamarai tagsági számot kell megadni.
  • A nem Pest megyei és budapesti kollégáknak a területileg illetékes kamarától kell kérniük a felvételüket az akusztikai tagozatba.

A szeminárium másik irányvonala, a jelenlegi szabályozás helyzete, és annak aktualizálása volt. Az erről folytatott kerekasztal beszélgetésen, mindenki elmondhatta tapasztalatait, problémáit és a felvetett probléma esetleges megoldásait.

  • Az előadások ismét széles skálán mozogtak. Bemutatásra került a nyíregyházi kisvasút „újraélesztése”, amely számtalan probléma megoldását igényli. A következő felvetett nagy nyitott kérdés ami megoldásara vár, az a nagy ipari telephelyek amelyek már kisebb város méretűre duzzadtak, és több száz zajforrást működtetnek. Az ipari negyed pedig szinte már összefonódik a hozzá kapcsolódó várossal. A lakóövezetek egyre közelebb kerültek, vagy már szinte egybe is fonódtak ezekkel a zajos ipari egységekkel.
  • A közúti közlekedésből adódó problémák sora pedig számtalan, ésszerű körülmények között szinte megoldhatatlan problémának tűnik, ehhez csatlakozik még a vízi közlekedés által keltett zaj, amely feladja a leckét a szakértőknek és a döntéshozóknak.

A zajvédelmi szeminárium levezetése pedig érdekes előadásokat hozott.

  • Az gépjárművekben használt kormányrendszerek zaj és rezgésének csökkentésére milyen műszaki megoldásokat alkalmaznak az ezzel foglalkozó szakemberek, hogy a kormány elfordítása milyen zajos és hangos legyen az utastérben. Ezen feladatokra alkalmaznak szimulációkat és különböző méréstechnikákat, amelyeket prezentációk során mutattak be.

Amennyiben zaj- és rezgésvédelemmel kapcsolatban kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, az elérhetőségek egyikén.

Kövessen minket!

 

Megosztás