+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Veszélyes anyagok a divatban

A GREENPEACE átfogó tanulmányt készített a legnagyobb nemzetközi ruhacégek környezetterheléséről, amelyből kiderül, hogy a textilgyártás során felhasznált veszélyes anyagok egy része a mosás során felszabadul, és ily módon a folyókba, a tavakba, illetve a tengerekbe jut. Ezáltal a megfelelő tájékoztatás nélkül hagyott vásárló bár akaratlanul, de maga is bűnrészessé válik a vizek globális szennyezésében.

A GREENPEACE jelentései már korábban is foglalkoztak a kínai textilgyártás során kibocsátott veszélyes anyagokkal, valamint a 15 legnagyobb ruhamárka termékeiben található nonil-fenol-etoxilátokkal (NPE-k). Eredményeik szerint a 78 tesztelt termék kétharmada tartalmaz NPE-ket. Ezzel bizonyítható, hogy a káros anyagokat a termékek előállítása során felhasználták és kibocsátották a helyi vizekbe.

A nonil-fenol egy fenolos illatú, világossárga színű, viszkózus folyadék, amely fenolok és nonének keverékével végzett savkatalizált alkilezés jön létre és többmillió kilogrammot gyártanak belőle évente.

Veszélyességük abban mutatkozik meg, hogy az élőlényekben az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhetnek, így felborítják a hormonháztartás egyensúlyát.

A fentiek mellett a nonilfenol-etoxilátok egyik bomlásterméke is, így ezek a polimer jellegű vegyületek is fokozottan veszélyesek. Biológiailag nem bonthatók könnyen.

Mi a megoldás?

A nonilfenol (NP) (CAS:25154-52-3) és a nonilfenol-etoxilátok (NPE) a REACH rendelet- Az európai parlament és a tanács 1907/2006/ek rendelete – értelmében nem hozható forgalomba és nem használható fel anyagként vagy keverékben a következő célokra, ha magasabb, mint 0,1 m/m% koncentrációban tartalmazza az NPE-t és/vagy NP-t:

  • ipari intézményi tisztítás (kivéve ellenőrzött, zárt vegytisztító rendszerek, ahol a tisztítófolyadékot újrahasznosítják vagy elégetik; illetve különleges kezelésű tisztítórendszerek, ahol a tisztítófolyadékot újrahasznosítják vagy elégetik)
  • háztartási tisztítás
  • textil és bőrfeldolgozás (kivéve szennyvízkibocsátás nélküli feldolgozás; illetve különleges kezelésre szolgáló rendszerek, ahol a biológiai szennyvízkezelés előtt a szennyvizet előkezelik a szerves részek teljes mértékű eltávolítása céljából, mint a báránybőr zsírtalanítása esetében)
  • tőgybimbók merítéses kezelésére szolgáló emulgeálószerek
  • fémmegmunkálás (kivéve ellenőrzött, zárt rendszerekben való alkalmazások, ahol a tisztítófolyadékot újrahasznosítják vagy elégetik)
  • cellulóz- és papírgyártás
  • kozmetikai termékek
  • egyéb testápolószerek (néhány kivétellel)
  • formulázási segédanyagok peszticidekben és biocidokban

A szabályozás óta a felszíni vizekre már nem jellemző az NP-k és NPE-k jelentősebb mennyiségű megjelenése, azonban a talajba és talajvízbe bemosódhatott.

A GREENPEACE eredményei szerint a mintadarabok mindegyikénél alacsonyabb volt az NPE-koncentráció a kimosott termékekben, mint ugyanazon, még nem kimosott termékben.

Ez egyértelmű jele annak, hogy a veszélyes anyagok a normál mosási folyamatok során az elmenő vízzel a szennyvíztisztító telepekre kerülnek, amelyek nem tudják megfelelően kezelni az anyagokat, azaz nem tudják meggátolni a természetbe való visszajutásukat.

Ezen felül az NPE-k tovább bomlanak NP-kre, amit a tisztított vízzel szintén tovább jutnak a rendszerben.

Ezért is döntött úgy az Európai Bizottság, hogy hamarosan a vízellátási lánc egészén nyomon kell követni a nonil-fenol (NP) jelenlétét, a béta-ösztradiol mellett. Ezekre az új kihívásokra az IMSYS Kft. laboratóriuma is felkészült.

Habár az EU-ban és Észak-Amerikában már nem használják fel ezeket az anyagokat a gyártási folyamatok során, a valódi megoldás az lenne, ha a textilgyártás és a értékesítés teljes folyamatából száműznék a nagy cégek őket.

Ez azonban csupán egyetlen szankció a mérgező divatipar környezettudatosabbá tétele felé. Számos más területen kellene hasonló lépéseket tennünk ahhoz, hogy fenntarthatóvá váljon ez a méltán népszerű ipari szegmens. Amit jelenleg tenni tudunk a ruháink károsanyag kibocsátásának csökkentése érdekében az az, ha csökkentjük a fogyasztásunkat, újrahasznosítjuk a ruháinkat vagy használt darabokat vásárolunk.

Kövessen minket!

 

Megosztás