+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Miért van szükség elemző szoftverekre az iparbiztonság területén?

A gazdasági tevékenységet végző vállalkozásoknak – bármilyen területen működjenek is – csaknem minden esetben szolgálniuk kell valamilyen hatáselemző vagy kockázatértékelő dokumentációval a különböző hatóságok felé. Legyen szó akár környezet-, munka- vagy tűzvédelemről, akár más területekről, a dokumentációk elkészítéséhez a XXI. században elengedhetetlen a különféle elemző és modellező szoftverek használata.

Nincs ez másképp az iparbiztonság, vagyis a súlyos ipari balesetek elleni védekezés területén sem. Az erre kialakított EU-direktíva (SEVESO-irányelv) hazai jogrendbe történő átültetésének eredményeként született meg a 219/2011. (X. 20.) Kormányrendelet, mely hatálya alá tartozó veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknek a katasztrófavédelmi hatóság részére benyújtandó biztonsági dokumentációkban igazolniuk kell, hogy az általuk végzett tevékenység elfogadható szintű kockázatot jelent a környezetükben élő, illetve tartózkodó személyek egészségére nézve. A különböző – egyéni és társadalmi – kockázatok elfogadhatóságát a jogszabályban meghatározott számszerű értékek szerint kell megvizsgálni, és az üzem besorolásától függően

dokumentációk egyikében bemutatni.

A kockázatok meghatározásához – melyek a fent említett üzemek esetében a SEVESO-irányelv szerinti veszélyes anyagok tárolásából, felhasználásából, kezeléséből erednek – szükség van a különböző veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti események azonosítására és következményelemzésére. A hatáselemzés és a kockázatértékelés egyaránt hosszas és bonyolult matematikai számításokat igényel, melyeket szinte lehetetlen elvégezni szoftverek használata nélkül.

Cégünk iparbiztonsági szoftverei – az EFFECTS és a RISKCURVES

E célra fejlesztette ki a holland TNO (Hollandia alkalmazott tudományos kutatási szervezete) az Imsys Kft. által hosszú évek óta alkalmazott EFFECTS és RISKCURVES nevű szoftvereket. A TNO évtizedek óta fejleszt biztonsági programokat az olaj- és gázipar részére, melyek lehetővé teszik a vállalatok számára a különböző baleseti forgatókönyvek hatásainak számítását és elemzését, illetve ezáltal a kockázatok csökkentését. Az EFFECTS és RISKCURVES szoftvereket 1980 óta fejlesztette és forgalmazta a TNO, azonban 2018-ban a holland társaság egybeolvadt a norvég Gexcon AS vállalattal, melynek eredményeképp létrejött a szoftvereket azóta kizárólagosan forgalmazó Gexcon Netherlands B.V. (Mivel a Gexcon AS világelső vállalat a biztonság- és kockázatmenedzsment, valamint a diszperzió-, robbanás- és tűzmodellezés területén, a TNO-val való egyesülés mindkét szervezetnek előnyére vált.)

Az EFFECTS az egyes baleseti események hatásövezeteinek és következményeinek meghatározására lett kifejlesztve, a RISKCURVES pedig az ezen hatásokat és bekövetkezési valószínűségüket, valamint a környező népességi adatokat figyelembe véve képes meghatározni a különböző kockázatokat. Az elemzések módszertanát tekintve mindkét szoftverbe nemzetközileg és a magyar hatóság (BM OKF) által is elfogadott útmutatók és szabványok lettek beépítve, ezért a szoftverek tökéletesen alkalmazhatók hazai viszonyok között is. Az elemzések kimeneti paraméterei megfelelnek a magyar jogszabályi követelményeknek.

Cégünk iparbiztonság üzletágának munkatársai hosszú évek óta alátámasztják, hogy mindkét szoftver igen kifinomult, hatékonyan végzi el a kívánt számításokat, ugyanakkor felhasználóbarát, rugalmas kezelési felületének köszönhetően könnyen használható. Beépített adatbázisaik révén az ismert kémiai összetevők közül több mint 2200 anyag elemzése lehetséges, azonban a szoftverek lehetővé teszik a felhasználó által személyre szabott kemikáliák és keverékek használatát is.

Következő cikkünkben (II. rész) az EFFECTS és RISKCURVES szoftverek előnyeit és különlegességeit mutatjuk be.

Amennyiben szeretne segítséget kérni az EFFECTS és RISKCURVES szoftverekkel vagy bármilyen egyéb, iparbiztonságot, illetve veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet érintő témával kapcsolatban, forduljon bizalommal iparbiztonság üzletágunk munkatársaihoz!

Rétfalvi Nóra vagyok, környezetmérnök. 2015-ben csatlakoztam az Imsys Kft. iparbiztonsági üzletágához, azóta dolgozom az EFFECTS és RISKCURVES szoftverekkel.

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon

Megosztás