+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Az egyszer használatos műanyagok közé a gyorsan-forgó fogyasztási termékek széles skálája tartozik, amelyeket a rendeltetésszerű használatuk után eldobnak, hulladék lesz belőlük és csak ritkán dolgozzák fel őket újra. Az egyszer használatos műanyagoknál, és azokból képződő hulladékoknál az alapvető probléma a hosszútávú lebomlás, mechanikai aprózódás, emiatt pedig mindenütt jelen vannak. Az előbbiek tették szükségessé ezen termékek forgalmának, használatának a minimalizálását, ill. a hasznosítható műanyag hulladékok következetes, elkülönített összegyűjtését, a szervezett hulladékgyűjtési rendszerek igénybevételét.

A fenti problémák kezelésére alkotta meg az EU az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelvet, melynek az előírásait az összes tagországban, így Magyarországon is érvénybe kellett léptetni 2021. július 1. napjától. Az előbbi szabályozást a hazai jogrendbe az alábbi jogszabályokkal ültették át:

 • 301/2021. (VI.1.) Korm. rendelet: az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról (SUP1)
 • 349/2021. (VI.22.) Korm. rendelet: az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről (SUP2)

Forgalmazási korlátozások (SUP1) 

Az alábbi termékekre 2021. július 3. napjától forgalmazási korlátozások kerültek bevezetésre:

 • oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek
 • egyszer használatos műanyag evőeszközök
 • fültisztító pálcikák
 • evőeszközök (kivéve a gyógyszertári eszközöket)
 • tányérok
 • szívószálak (kivéve a gyógyászati eszközöket)
 • italkeverők
 • léggömböket tartó, azokhoz erősítendő pálcák és azokat a léggömbhöz erősítő szerkezetek (kivéve a fogyasztóknak nem értékesített alkalmazásokat)
 • expandált polisztirolból készült ételes edények, italos poharak és italcsomagolások, ezek teteje, fedele, kupakja

A fentieken kívül tilos forgalomba hozni:

 • július 3-tól: 15 mikron és a feletti könnyű műanyag hordtasak (kivéve, ha biológiailag lebomló műanyagból készült)
 • január 1-től: italtartó pohár és annak teteje és fedele

Egyszer használatos műanyag italospalackok és kompozit italcsomagolás 2024. július 1-től csak úgy hozható forgalomba, ha a műanyag kupakja az italtartó részhez van rögzítve. 2025-től az italos PET-palackoknak átlagában 25%, 2030-tól általában az italos műanyagpalackoknak átlagában 30% újrafeldolgozott műanyagot kell tartalmazniuk.

Jelölési követelmények (SUP2) 

Az alábbi jelölési követelmények kerültek bevezetésre 2021. július 3. napjától:

 • műanyagtermékeken tájékoztató jelölést kell alkalmazni
 • érintett termékek: egészségügyi betétek, tamponok és tampon-applikátorok; italos poharak; filteres dohánytermékek, dohány filterek; elő-nedvesített testápolási és háztartási törlőkendők

A fentiek mellett 2024. december 31-ig kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket kell kialakítani az egyszer használatos műanyagokra. A gyártóknak fedezniük kell a figyelemfelkeltés, a köztéri gyűjtés és a hulladékelhagyás költségeit is.

Egyszer használatos műanyagok elkülönített gyűjtése (SUP2)

 • az adott évben forgalomba hozott, 3 litert meg nem haladó térfogatú, egyszer használatos, műanyag kupakkal vagy fedéllel lezárt műanyag italos palackok 77 m/m %-át 2025-re
 • 90 m/m %-át 2029-re elkülönítetten kell gyűjteni.

Egyszer használatos műanyagok gyártóinak nyilvántartásba vétele (SUP2)

 • termékek gyártóinak 2022. január 1. napjával az egyszer használatos műanyagtermékkel végzett tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül az illetékes hatóságnál kérelmeznie kell a nyilvántartásba vételét.

A nemzetközi trendek nagy lökést adtak a körforgásos gazdasági modellek koncepciójának kiterjesztésével. A klasszikus, helyi közösségi összefogáson túl létrejöttek olyan kezdeményezések, amelyek megpróbálják a felhalmozódott műanyaghulladék gócpontokat a rendelkezésre álló legjobb lehetőségekkel felszámolni, ilyen például az Ocean Cleanup óceáni hulladékgyűjtője, „Interceptor” névre hallgató folyami hulladékgyűjtője a Clear Rivers által hamarosan a Duna budapesti szakaszán is látható „Litter Trap” eszköze, vagy a hazai fejlesztésű hulladékos géplánc és a PETényi hulladékgyűjtő hajó a Tiszán.

Amennyiben további kérdése van, forduljon bizalommal környezetvédelmi üzletágunkhoz.

Bahul Mónika vagyok, környezetmérnök. A környezetvédelem nem csak a munkám, hanem a mindennapjaim része is. Az előbbiek keretében igyekszem csomagolásmentesen vásárolni, melyre manapság egyre több lehetőségünk van.

Kövessen minket!

 

Megosztás