+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu
1970. április 22.-én Denis Hayes kezdeményezésére 25 millió amerikai állt ki a Föld védelme mellett. Ez az esemény indította el az USA-ban a törvények szigorúbbá tételét is a levegő és a vizek védelme érdekében.

1989-ben Kaliforniában Denis Hayes és barátai megalapították a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, ahonnan havonta küldtek ki hírlevelet a világ összes országába.
Ezek a hírlevelek, mind arra ösztönözték a civil szervezeteket, országokat, hogy különféle programmal hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy cselekedni kell a Föld, illetve a környezetünk megóvása érdekében. Több mint 140 országból 200 millió ember válaszolt a felhívásra, és tették emlékezetessé az április 22.-t.

1990-ben Magyarországon a környezetvédők megalapították a Föld Napja Alapítványt.  1990 óta minden év április 22.-én, a Föld napján jelenik meg a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentése. Ezt a jelentést Magyarországon A világ helyzete címmel jelentetik meg.

2000-ben a Föld Napja mozgalom 30 éves volt, és Danis Hayes egy újabb felhívást tett közzé, hogy még több ország csatlakozzon. A Föld Napja Alapítvány egy környezeti társasjátékkal, az Ökovilággal hívta fel a figyelmét a magyar lakosoknak a környezetvédelemre.

2018-ig elég sok mindent tettünk környezetünk megóvása érdekében, pl. szelektív hulladékgyűjtés, két tavunk körül is körbeér a kerékpárút, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást. Ennek ellenére még mindig van mit tenni az ügy érdekében, hiszen továbbra is jellemző a túlfogyasztás, az energiapazarlás és az autóval való közlekedés, amelyek hatására növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Néhány példa, hogyan tudsz hozzájárulni a Föld Napjához:

Ültess fát!

Termelj haszonnövényeket!

Komposztálj!

Válaszd a tömegközlekedést vagy a biciklizést!

Élj műanyagok nélkül!

Használj környezetbarát termékeket!

A Föld Napja kezdeményezés hatására 2007-ben indult el a Föld órája mozgalom, amikor is a fények lekapcsolásával hívják fel a lakosság figyelmét a környezetünk védelmének érdekében.

2019. április 22.-én csatlakozzon mindenki, a 49. világméretű Föld napjához!
Országszerte rengeteg program várja  a kicsiket és a nagyokat is egyaránt!

Megosztás