+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Az előző 150 évben az ipari, a szolgáltatási és a logisztikai tevékenységek velejárójaként világszerte számtalan helyen következett be a talajt és a felszín alatti vizeket érintő környezetszennyezés.
Hazánkban is számos olyan szennyezett terület ismert, amelyeken a korábban történt környezetszennyezés következtében a szennyező anyagok nagy mélységekbe eljutottak. Innen eltávolításuk mélyépítési technológiákkal már nem lehetséges.

Számos esetben a szennyezés felszámolása még várat magára. A ?80-as és a ?90-es évekig ugyanis nem voltak megfelelő jogszabályok a környezeti károk helyreállításra. A talajt és a felszín alatti vizeket érintő szennyezéseknek a kezelése és felszámolása  morális kérdés és egyben gazdasági érdek.

A kármentesítés fajtái

Az alábbi kármentesítési technológiák léteznek:

  • in-situ fizikai, kémiai és biológiai kármentesítés,
  • ex-situ fizikai, kémiai és biológiai kármentesítés.

In-situ kármentesítés

Amennyiben a talaj szerkezeti adottságai nem engedik, vagy talajkitermelés nem kivitelezhető, akkor jöhet szóba a helyben történő, úgynevezett in-situ kármentesítés.

Az Imsys Kft. jelenleg is részt vesz olyan kutatás fejlesztési projektekben , ahol a cél módszerek fejlesztése speciális, biológiailag nem vagy nehezen lebontható szerves anyagokkal terhelt ipari szennyvizek és felszín alatti szennyezett vizek in-situ tisztítása. Manapság egyre fokozódó problémaként jelentkezik a biológiai szennyvízkezelés során, a víztisztító rendszeren lényegi lebontás nélkül áthaladó vegyületeket tartalmazó vizek ártalmatlanítása.

Kármentesítés új lehetőségei

A projekt eredményeképpen egy komplex in-situ kármentesítés jön létre (bio-air-sparging, oxidatív kezelés). Ennek előnye a jelenleg ismert technológiákkal szemben, hogy olyan helyeken is lehet aktív kármentesítést folytatni, ahol magas a beépítettség, vagy a szennyezés mélyebb rétegeket érint. A kombinált technológia további előnye, hogy az optimális oxidációs eljárás alkalmazásával a nem vagy nehezen lebomló szerves szennyezőanyagokat nagy koncentrációban tartalmazó kezelendő vizeket a mikroorganizmusok számára alkalmassá teszi az optimális életfeltételek megteremtése révén.

Így a kármentesítés alaptechnológiáinak továbbfejlesztésével és integrálásával új lehetőségeket kívánunk nyitni a kármentesítésben. A rendszerek felhasználják és integrálják a korszerű irányítástechnikai, informatikai, kémiai analitikai és vegyipari technológiai, valamint biotechnológiai ismereteket és eszközöket.

A bio-air-sparging technológia során a területen jelenlévő mikroorganizmusok aktivitásának növelésére vízben oldható tápanyagokat és oxigént juttatnak a talajba. Az adalékok lehetnek tápanyag-kiegészítők, amelyek a biodegradációt segítik, és lehetnek felületaktív anyagok, pl. tenzidek, kelátképzők, stb. Ezek a szennyezőanyag biológiai hozzáférhetőségét biztosítják. Mikrobiális talajoltóanyag alkalmazása is gyakori, ha a talaj saját mikroflórája sérült, mérgezett, vagy nem képes a szennyezőanyag bontására.

Levegő/oxigén injektálás hatására a talajba és talajvízbe beoldódó oxigén az aerob lebomlási folyamatokat fokozza. Így a mesterségesen fenntartott, intenzív aerob respirációs folyamat  a szennyezőanyag gyorsabb lebomlásához vezet. A lebomlás hatásfokának növelése érdekében az adott szennyezőanyag lebontására alkalmas baktériumok, illetve enzimek a szennyezett közegbe való komplex bejuttatásával a kármentesítési folyamat gyorsítható és a beavatkozási terület növelhető.

További információt az Imsys Kft. kármentesítési üzletágától kaphat a különböző technológiákról.

Megosztás