+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

A kerti tavak titkai

Az otthonunk kertje egyedülálló, árulkodik tulajdonosáról és annak igényeiről. Ráadásul a lezárások során sokan választották a kertészkedést, mint a kikapcsolódás egy elérhető lehetőségét. Ennek során egyre többen alakítanak ki kisebb vagy nagyobb méretű kerti tavakat, különböző növényekkel, illetve halakkal benépesítve azokat, felélénkítve ezzel a kertek flóráját és faunáját. A tó közelében megváltozik a mikroklíma, a levegő páradúsabb lesz, és beindulnak enyhe légmozgások is. A vízfelület közelsége ránk, emberekre is pozitív fiziológiai és mentális hatásokat gyakorol.  Nem csoda tehát, hogy egy gondozott kerti tó mellett szívesen üldögélünk.

A kerti tavak gondozása azonban szakértői segítséget igényel, de legalábbis minden tekintetben ismernünk kell a tó állat- és növényvilágát, azok igényeit, és a töltésre használt víz meghatározó paramétereit. Tévhit csupán, hogy a betelepített növények és kavicsréteg elvégez helyettünk minden munkát. Minden esetben szükség van gondozásra, és alkalmanként vegyszeres kezelésekre is.  A tavakkal kapcsolatos munkák részben idényjellegűek (pl. téliesítés, tavaszi feltöltés), ugyanakkor vannak, amelyeket rendszeresen el kell végezni.

A rendszeresen végzett munkák közül a vízkészlet pótlása talán a legfontosabb, gyakran ezt ivóvízzel, esetleg kútvízzel teszik meg. Magyarországon az ivóvíz kitűnő minőségű, azonban a tulajdonos is felelős ennek a minőségnek a megtartásáért. (Ezzel kapcsolatban lásd korábbi cikkünket az ivóvízről.) Előfordulhatnak a hálózat hibájából eredő nehézfém szennyezések, illetve mikrobiológiai szennyezések, emellett pedig nitritképződés is, melyek közül mindegyik káros hatást gyakorol a kerti tavak élővilágára. Kifejezetten fontos megemlíteni az ólmot, mint nehézfémet, amely főleg kisgyermekekre veszélyes.

Kútvizet a tóba?

Előkezelés nélkül a fúrt kutak vize nem feltétlenül alkalmas a tó vizének utánpótlására. Éppen ezért javasolt egy tájékoztató mérés elvégzése minden nagyobb feltöltés előtt. A magyar kútvíz egy része magas vas- vagy mangántartalmú, illetve szulfidokat, szulfátokat tartalmaz.

A tó vízminősége kulcsfontosságú ahhoz, hogy a benne élő növények és állatok megfelelő körülmények között élhessenek, szaporodhassanak. Mivel minden egyes faj igénye más és más, érdemes a kiválasztás során erre is tekintettel lenni, valamint rendszeresen méretni a különböző minőségi paramétereket.

A tó vízminőségét meghatározó legfontosabb paraméterek a következők:

  • Kémhatás (pH)
  • Kémiai, illetve biológiai oxigénigény
  • Oxigéntartalom
  • Tisztaság (zavarosság, oldott anyagok, lebegőanyag tartalom)
  • Tápanyagok és nyomelemek

A pH érték sajnos az élőszervezetek miatt gyakran lúgos (pH> 7) tartományban található, mely magas oxigén- és szervesanyag tartalom mellett kedvez az algák szaporodásának.  Beindulnak az anaerob lebontási folyamatok, a víz zavarossá válik. Ennek eredménye az eutorfizáció, mely a tó pusztulásához vezet.  A kémiai és biológiai oxigénigény és ennek változása a vízben található szerves szennyezőanyagok mennyiségére enged következtetni. Ezek a szennyezők legtöbbször a halak etetőanyagai, elhalt növényi részek, falevelek és ágak lehetnek.

Gyakran olvashatunk arról, hogy bizonyos élősködő fajok elszaporodása réz-szulfát oldat adagolásával megelőzhető. Azonban ennek mennyiségét az ott élő növények és állatok igényeihez kell igazítani. Érdemes tehát már a szezon előtt átgondolni a feladatokat, megismerkedni a kerti tó igényeivel, szakszerűen megválasztani a benne élő növényeket és állatokat.

A vízminőség meghatározását az IMSYS Kft. akkreditált laboratóriuma szakszerűen elvégzi Ön vagy kertépítője helyett. Elemzéseink segítségével a legfontosabb és leggyakoribb szervetlen anionok (fluorid, klorid, nitrit, nitrát, szulfát, szulfid, foszfát) mennyisége meghatározható. Ezen felül a vízben oldott kationok és nyomelemek túlnyomó többsége is. Keresse szakértőinket bizalommal!

Kapcsolat

Kövessen minket!

 

Megosztás