+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Műanyagfeldolgozás, polimer technológia Magyarországon

Magyarországon a polimer technológia vagyis a műanyagfeldolgozás húzóágazatnak számít. A gépjárműipar, a csomagolástechnika, az elektromos- és elektronikai szegmens mind-mind számos műanyag terméket igényel. Nem szabad megfeledkezni az újrahasznosításról sem, amelynek során a hulladékká vált eszközök/alkatrészek megfelelő tisztítás és válogatás után új termékek alapanyagává változtathatók.

A különböző iparágazatok részesedése a feldolgozott műanyagokból

 

Leggyakoribb műanyag feldolgozási, polimer technológiák

A leggyakoribb műanyag feldolgozási, polimer technológiák az extrudálás és a fröccsöntés; a felhasznált alapanyagok pedig általában vagy tömeg műanyagok:

 • PE: polietilén,
 • PP: polipropilén,
 • PS: polisztirol,
 • PET: polietilén-tereftalát és
 • PVC: polivinil-klorid

vagy műszaki műanyagok:

 • PA: poliamid,
 • PC: polikarbonát,
 • ABS: akrilnitril-butadién-sztirol,
 • PBT: polibutilén-terftalát,
 • POM: polioximetilén,
 • elasztomerek: TPE, stb.

Magyarországon feldolgozott főbb műanyag típusok (ezer tonna), összesen mintegy 900 ezer tonna

Műanyag termékek vizsgálati és minősítési lehetőségei

A polimer alapanyagok minősítése elengedhetetlenül szükséges feltétele a megfelelő minőségű termék gyártásának. A gyártók által kiadott technikai adatlapon (TDS), illetve műbizonylaton (COC) feltüntetett értékek gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetők. A leggyakrabban feltüntetett tulajdonságok, amelyeket közvetlenül az alapanyagból (granulátum vagy darálék) lehet mérni: a folyási index (MFI, MFR, MVR), illetve PET esetében az IV érték.

Automatizált, optikai szenzoros IV mérő berendezés

A mechanikai tulajdonságok (szilárdság, modulus, Charpy- vagy Izod ütőmunka) és az éghetőség (UL94 szerinti besorolás) ellenőrzéséhez szabványos próbatesteket kell készíteni, amelyet általában fröccsöntéssel, vagy kisebb minta-mennyiség esetében préseléssel old meg laboratóriumunk. Lehetőség van azonban készen kapott darabokból is kimunkálni a szükséges mintákat, erre pl. első minták jóváhagyásakor lehet szükség.

Videoextenzométerrel szerelt univerzális szakítógép

A feldolgozási technológia, illetve a gyártott termékek használat során kiemelt figyelmet kell fordítani a polimerek termikus tulajdonságaira, vagyis hőállóságukra, olvadási-, bomlási- és lágyulási hőmérsékleteikre. Ezek a mérések (pl. HDT, Vicat, DSC, TGA) szintén mérhetők alapanyag esetén szabványos próbatest készítésével, vagy termékből kivágott mintákon.

Az alkatrészek hosszútávú viselkedését, környezetállóságát szabványos, gyorsított vizsgálatokkal lehet modellezni. Ennek során klíma-, vagy xenonkamrába történik a tesztelés, amelyet akár mechanikai vagy esztétikai vizsgálatok is követhetnek, például színmérés. A műanyag bevonatolása, festése, vagy a darabban található fém-inzertek korrózió-állóságát sópermet kamrában történő hőntartással lehet ellenőrizni.

Sok esetben a vevői igények nem konkrét szabványok szerinti vizsgálatra vonatkoznak, hanem például hibák/törések/szennyeződések detektálására és elemzésére, vagy új alapanyagok fejlesztésére, tesztelésére. Az Anyagvizsgáló Laboratóriumban ilyen egyedi projektekre is lehetőség van, megfelelő szakmai konzultációt követően, kérdés esetén keressen Bennünket bizalommal.

[facebook-megosztas-gomb]

 

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon

Megosztás