+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Műanyagfeldolgozás, polimer technológia Magyarországon

Magyarországon a polimer technológia vagyis a műanyagfeldolgozás húzóágazatnak számít. A gépjárműipar, a csomagolástechnika, az elektromos- és elektronikai szegmens mind-mind számos műanyag terméket igényel. Nem szabad megfeledkezni az újrahasznosításról sem, amelynek során a hulladékká vált eszközök/alkatrészek megfelelő tisztítás és válogatás után új termékek alapanyagává változtathatók.

A különböző iparágazatok részesedése a feldolgozott műanyagokból

 

Leggyakoribb műanyag feldolgozási, polimer technológiák

A leggyakoribb műanyag feldolgozási, polimer technológiák az extrudálás és a fröccsöntés; a felhasznált alapanyagok pedig általában vagy tömeg műanyagok:

 • PE: polietilén,
 • PP: polipropilén,
 • PS: polisztirol,
 • PET: polietilén-tereftalát és
 • PVC: polivinil-klorid

vagy műszaki műanyagok:

 • PA: poliamid,
 • PC: polikarbonát,
 • ABS: akrilnitril-butadién-sztirol,
 • PBT: polibutilén-terftalát,
 • POM: polioximetilén,
 • elasztomerek: TPE, stb.

Magyarországon feldolgozott főbb műanyag típusok (ezer tonna), összesen mintegy 900 ezer tonna

Műanyag termékek vizsgálati és minősítési lehetőségei

A polimer alapanyagok minősítése elengedhetetlenül szükséges feltétele a megfelelő minőségű termék gyártásának. A gyártók által kiadott technikai adatlapon (TDS), illetve műbizonylaton (COC) feltüntetett értékek gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetők. A leggyakrabban feltüntetett tulajdonságok, amelyeket közvetlenül az alapanyagból (granulátum vagy darálék) lehet mérni: a folyási index (MFI, MFR, MVR), illetve PET esetében az IV érték.

Automatizált, optikai szenzoros IV mérő berendezés

A mechanikai tulajdonságok (szilárdság, modulus, Charpy- vagy Izod ütőmunka) és az éghetőség (UL94 szerinti besorolás) ellenőrzéséhez szabványos próbatesteket kell készíteni, amelyet általában fröccsöntéssel, vagy kisebb minta-mennyiség esetében préseléssel old meg laboratóriumunk. Lehetőség van azonban készen kapott darabokból is kimunkálni a szükséges mintákat, erre pl. első minták jóváhagyásakor lehet szükség.

Videoextenzométerrel szerelt univerzális szakítógép

A feldolgozási technológia, illetve a gyártott termékek használat során kiemelt figyelmet kell fordítani a polimerek termikus tulajdonságaira, vagyis hőállóságukra, olvadási-, bomlási- és lágyulási hőmérsékleteikre. Ezek a mérések (pl. HDT, Vicat, DSC, TGA) szintén mérhetők alapanyag esetén szabványos próbatest készítésével, vagy termékből kivágott mintákon.

Az alkatrészek hosszútávú viselkedését, környezetállóságát szabványos, gyorsított vizsgálatokkal lehet modellezni. Ennek során klíma-, vagy xenonkamrába történik a tesztelés, amelyet akár mechanikai vagy esztétikai vizsgálatok is követhetnek, például színmérés. A műanyag bevonatolása, festése, vagy a darabban található fém-inzertek korrózió-állóságát sópermet kamrában történő hőntartással lehet ellenőrizni.

Sok esetben a vevői igények nem konkrét szabványok szerinti vizsgálatra vonatkoznak, hanem például hibák/törések/szennyeződések detektálására és elemzésére, vagy új alapanyagok fejlesztésére, tesztelésére. Az Anyagvizsgáló Laboratóriumban ilyen egyedi projektekre is lehetőség van, megfelelő szakmai konzultációt követően, kérdés esetén keressen Bennünket bizalommal.

 

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon