+36 1 430 0014 imsys@imsys.hu

Az cikksorozat első részében bemutatásra került a kútrendezés (engedély nélküli kutak engedélyeztetése) szükségessége. A második részben a kútrendezési folyamatokon belül a lakosság tájékoztatására és a vízkútfúrók regisztrációjának fontosságára hívjuk fel a figyelmet.  A harmadik cikkben a lakossági kutak rendezését mutattuk be. Jelenlegi cikkben a kútrendezési folyamatokon belül a gazdasági kutak rendezését fogjuk tárgyalni.

D. Gazdasági (mezőgazdasági) hasznosítású kutak rendezése 

Amennyiben a vízkivétel célja gazdasági érdekből történik, például üzemi állattartás, mezőgazdasági öntözés, vagy ipari tevékenység, akkor a kút engedélyezése a vízügyi hatóság hatáskörbe tartozik.

A falugazdászok jól ismerik a működési területükön érintett gazdálkodókat, az ő közreműködésükkel lenne célszerű a számbavételi lapokat (7. sz. melléklet) a gazdálkodókhoz eljuttatni, hogy a kitöltött számbavételi lapok az előre megadott határidőre, elektronikusan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarák (NAK) megyei kamaráinak és onnan a Nemzeti Földügyi Központ Öntözésfejlesztési Főosztályának megküldésre kerülhessenek.

A bejelentett kutak területi összesítése után a lakossági kutakhoz hasonlóan a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok közreműködésével lehetne — és ha szükséges, fontossági sorrendet megállapítva — a végrehajtási programot elkészíteni. A programban a felszín alatti víztestek VKI minősítését kellene figyelembe venni a jó állapot felé haladva, területi érzékenységi és vízbázisvédelmi besorolás szerint. A szükséges műszeres felmérési adatokat a 8. sz. melléklet tartalmazza.

Az utólagos engedélyezési dokumentációnak tartalmaznia kell a kút műszaki megfelelőségének értékelését is. Amennyiben a kút szerkezete hibás, úgy a hiba megjelölése mellett a javításának vízvédelmi-környezetvédelmi szempontból elvárható időtartamára is javaslatot kell tenni. Ha a kút olyannyira rossz állapotú, hogy gazdaságosan nem javítható, úgy a megszüntetést kell javasolni.

 A gazdasági (mezőgazdasági) hasznosítású kutak vízföldtani napló készítési kötelezettség alá tartozhatnak.

E.  Egyéb gazdasági hasznosítású kutak rendezése

Az ide sorolható kutak számbavételi lapjait (9. sz. melléklet) is az önkormányzathoz lenne szükséges megküldeni, aztán a vízügyi igazgatóságok közreműködésével kerülnének át az engedélyező hatóságokhoz.

A kutak műszaki felmérését az előzőek szerint a 8. sz. mellékletben rögzített tartalommal kell elvégezni.

A cikk a MHT által kidolgozott ajánlás alapján készült, további információk az MHT honlapján találhatóak. A cikkben hivatkozott mellékletek innen letölthetők.

A következő cikk (V.rész) a kútrendezési priorításokról fog szólni.

Amennyiben szeretne segítséget a kút engedélyeztetési folyamatában, a dokumentáció összeállításában vagy vízminőség vizsgálattal kapcsolatban keressen minket bizalommal!

 

[facebook-megosztas-gomb]

 

Kövessen minket!

LinkedIn ikon Facebook ikon

Megosztás